Akta er för hybris, socialdemokrater

För ett par månader sedan varnade jag mitt eget parti för att akta sig för att få hybris. Då var vi i ett läge där vi gick starkt i opinionen samtidigt som socialdemokraterna sjönk som en sten i förtroende. Då menade jag att våra goda siffror till stor del berodde på socialdemokratins oförmåga snarare än våra egen förmåga.

Nu ser läget annorlunda ut, opinionen har svängt snabbt. S har snabbt återhämtat sig från mycket låga nivåer till något högre stöd. Fortfarande har dock S ett stöd som i de flesta mätningar är lägre än deras valresultat 2010. Moderaterna har backat från ett mycket högt stöd till alltjämnt starkt stöd. M ligger fortfarande över sitt rekordval 2010. Det är också jämnt mellan blocken, i några mätningar leder alliansen i några de rödgröna.

Förändringen är inte så dramatisk som media vill göra den, visst S har tagit tillbaka stöd från framförallt MP och V, men mellan blocken rör sig inte särskilt många väljare. Säkert kan vi få se fortsatta framgångar för S i opinionen, särskilt så länge som S inte ger några besked alls.

För nu är det dags att skicka över hybris varningen till socialdemokraterna. Deras stöd bygger på att S inte ger några besked alls. Jag tror inte man kan vinna val på att vara tyst. I valrörelser kräver väljarna besked. Vi har sett S ha höga opinionssiffror förr, Sahlin ledde över alliansen med 20%, men förlorade valet. Juholt hade 35% i opinionen innan han började ge politiska besked. Mönstret är tydligt, en tyst socialdemokrati får stöd i opinionen på träning, men när S ger besked flyr väljarna.

Media ab , exp , SvD ,

Bloggar Tokmoderaten , Thomas , Peter s , Högberg , Peter a , Mikael

About these ads

8 kommentarer

Filed under Uncategorized

8 responses to “Akta er för hybris, socialdemokrater

 1. Anders Nyman

  Vilka är alliansens stora besked menar du? Jag måste ha missat det. Sist jag kollade var det alliansen som hade makten.

 2. @Anders Nyman

  Ett viktigt besked är att inte prata om vapenexport till diktaturer. För övrigt skall ju Kent bara bli glad om hans politiska motståndare drabbas av just hybris för detta ger ju inga nackdelar till alliansen.

  Sedan är det just detta att det spelar ingen roll hur många besked sossarna ger, ur moderaternas synsätt så kommer det alltid vara fel på något sätt.

  Folk vet att Alliansen har misslyckats med att få ner arbetslösheten, sedan är det viktigt att prata så lite som möjligt om sjukförsäkringen som är moderaternas akilleshäl.

  Men nu har de inte heller fler jobbskatteavdrag att dela ut till folk och det gör att de kanske känner att det är dags att överge alliansen.

  Saudiaffären är mycket besvärande för alliansen och speciellt för moderaterna, visst är den inte smickrande för socialdemokraterna heller men att ha planer på att bygga en vapenfabrik i en diktatur det går inte hem hos folk. I en opinionsmätning gjord av Svt så handlade det om att 80-85% (minns inte exakt siffrorna) var emot att exportera vapen till en diktatur.

 3. Pingback: En fråga om förtroende « Görans tankar och bagateller

 4. The Puker

  @ Jättebebisen Kent!

  Vad är vinsten med att varna S? Vill du att de skall skärpa sig och bli bättre så de vinner fler röster? Nej, ditt inlägg är bara ett nervöst svar på att ni i Nya Socialdemokraterna (f.d. moderaterna) ser hur snabbt mittenväljarna kan strömma över till S. Det var ni som underlät att skärpa er och det var ni som led av hybris och det var ni som skördade vad Åsa-Nisse och intelligensbefriade Mona sådde, ert eget arbetes frukt var det inte när ni vann röster.

 5. Lite lustigt det du skriver då just högerns framgångar till stor del tycks ha handlat om att hålla tyst :-)

  (nej, jag tycker inte det är bra för någondera sidan)

 6. Ja nu skyller er store ledare på Juholt för taskigt väljarstöd, ganska Patetiskt!

 7. Pingback: De stora svaren kräver delat ansvar « Under den lugna korkeken

 8. The Puker

  Så kom dagens SIFO… Vem var det som hade hybris? ;-) Det tragiska är att smygsossen Reinfeldt fördärvat årtionden av moderat argumentation för sänkt marginalskatt. Så sitter vi nu med en till namnet borgerlig regering som efter åtta år lämnar över till S och som på dessa åtta år bara förvaltat ett Sverige med världens näst högsta skattetryck. Om Gösta Bohman känt till detta skulle han rotera i sin grav.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s