Självklart så måste barnfattigdomen bekämpas

Det finns inget värre än när barn far illa. Det smärtar därför i mig att det fortfarande är så många barn i Sverige som får växa upp i fattigdom. Det är ett problem som vi inte ska blunda för. Barn som växer upp i ett sådant utanförskap riskerar att ärva utanförskapet och gå ett helt liv tillmötes i just utanförskap och fattigdom.

Tyvärr finns det inga snabba och enkla lösningar på problemet. Långsiktigt handlar det om två saker.

För det första så handlar det om att se till att jobben blir fler, så att dessa barns föräldrar får ett jobb. Jobbet är det som lägger grunden för att man ekonomiskt ska kunna ta sig ur fattigdomen. Därför måste vi fortsätta arbetet med att förbättra möjligheterna för företag att startas och växa. Vi måste också fortsätta att skapa ännu bättre förutsättningar för att jobben ska bli fler. Det finns inga andra vägar ur fattigdomen än just jobben.

Det andra handlar om att ge just dessa barn den bästa tänkbara skolgången. Genom en bra skola där dessa elever ges förutsättningar att nå kunskapsmålen i grundskolan för att därefter kunna klara både gymnasieutbildning och högre utbildning så läggs grunden för att det enskilda barnet ska kunna göra en klassresa. Det är endast genom kunskap som klassresor kan göras. Så kan du ta dig vidare i livet och så kan du få ett bra jobb. Så för att kunna ge dessa barn en möjlighet att nå sina livs drömmar så måste vi ge dem en bra skola.

Kortsiktigt kan det också handla om andra insatser som är än mer riktade till just dessa grupper. Det finns lyckade projekt där man lyckats bryta långvarigt utanförskap för att istället få människor i jobb. Använd dessa lyckade exempel mer och våga prioritera resurserna dit. En annan väg är att se över bidragen. Hur kan vi rikta bidragen bättre till dem som behöver stödet allra mest.

Mycket ansvar för att bryta barnfattigdomen ligger på kommunerna. Det är i kommunen man kan hitta kreativa lösningar. Men framför allt är det lokalt man har ansvar för skolan och även i hur man kan skapa förutsättningar för jobb. Lokalt i Örebro är jag bekymrad över hur illa retoriken från S stämmer överens med vad de gör konkret i Örebro. Tvärtom så ser utvecklingen ut att gå åt fel håll i Örebro sedan S tog över styret. Det är illa varslande, men det visar också hur mycket retorik det är från S och hur lite de gör när de väl får chansen.

Politiken ska vara stark där människan är bräcklig. Just här är politikens uppdrag tydligt. Det krävs mer insatser för att bryta utanförskapet och barnfattigdomen. Det finns dock ljus i tunneln. Den största utvecklingen av utanförskapet och barnfattigdomen har vi lämnat bakom oss. Det var från början av 90-talet till en bit in på 2000-talet som ökningen av människor i utanförskap ökade allra mest. Nu har antalet människor i utanförskap minskat och barnfattigdomen har sedan 1997 halverats.

Det finns all anledning att vara oroad för att det är så många barn som lever i fattigdom. Det finns mer att göra både lokalt och i riket. Barn ska få växa upp tryggt och känna att barndomen lägger grunden för en fantastisk resa i livet. Det är svårt om man växer upp i fattigdom och utanförskap. Därför måste jobben bli fler och skolan bättre. Självklart så måste barnfattigdomen bekämpas.

Media: SVD och SVD2 och AB

Bloggar: Rolf och Moberg och Peter och Thomas

Media: Sydöstran 1, 2, Folket, Värmlands folkblad, Östran, Gotlands folkblad, Dala-demokraten, Norrländska socialdemokraten, Arbetarbladet, Folkbladet, Dagbladet, Västerbottens folkblad, Ab, SR, SvD 1, 2,GP, DN 1, 2

Mer: Ekot, SvD ledare, SvD, Rädda barnen, GP-ledare, DN, DN-ledare,
Fler som bloggar: Roger Jönnsson, Reflektioner Allteftersom, Ulla Andersson, Marlene Burwick, Thomas Böhlmark, Annarkia, Göran Johansson, LO-bloggen, Alliansfritt, Rasmus Lenefors, Mitt i Steget, Gabrielles blogg. Peter Högberg, Johnny Munkhammar,

5 kommentarer

Filed under Uncategorized

5 responses to “Självklart så måste barnfattigdomen bekämpas

 1. Samtidigt som Centerpartiet och alliansen driver en politik för att bryta utanförskap och barnfattigdom, förespråkar oppositionen med Socialdemokraterna i spetsen en politik som leder till det rakt motsatta. Det enda ni gör är att snacka alliansen. Det är ju just NI som har orsakat barnfattigdomen. Eller vilka är det som orsakat utförsäkringarna från a-kassan, sjukförsäkringarna m.m. Sedan har ni inte bättre förstånd än att klaga på socialdemokraterna. Varför har vi rut- och rotavdrag, sänkt restaurangmoms, är de fattiga hjälpt av det ? Tänk efter för tusan innan ni öppnar munnen.

 2. Ola

  Men Kent så länge som Alliansens jobbpolitik skapar högre arbetslöshet så kommer barnfattigdomen att öka. Var så fult av statministern att ifrågasätta Rädda barnens uppgifter . Undrar jag vem av dom som kämpar mera för barnen i samhället.

 3. The Puker

  Bästa sättet att bekämpa barnfattigdom är att tillämpa kemisk kastrering av män och kvinnor som ligger samhället till last.

  Om en familj på grund av lathet inte låter försörja sig är det en miljö som är olämplig för barn och i det fallet bekämpas barnfattigdomen genom ett enkelt omhändertagande.

 4. Urban Jakobsson

  Ett ständigt tjat om jobben,företagen flyttar ut och Reinfeldt vräker in en massa anafalbeter till Sverige hur tror du att ekvationen ska gå ihop?När du kan svara på det så ser jag kanske någon trovärdighet hos moderaterna; men ni har inget svar bara en massa floskler.

 5. Per A.

  Att mam bland ledande Moderater i alla fall börjar erkänna att barnfattigdom finns på riktigt i Sverige, och inte bara är ett propagandapåhitt av elaka kommunister som Rädda Barnen, får väl ses som ett framsteg.

  Gissningsvis så är nästa steg att skylla på sossarna, samt att därefter införa ett skatteavdrag som främst gynnar de icke-fattiga barnfamiljerna, och som eventuellt aktivt missgynnar de allra fattigaste familjerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s