Att sänka löner är fel väg att gå

Ska Sverige kunna fortsätta utvecklas positivt och vår gemensamma välfärd kunna garanteras och utvecklas krävs att jobben blir fler i vårt land. Fler behöver ett jobb och fler behöver ett jobb man kan leva på. Att kunna leva på sin lön är en av de viktigaste frihetsreformerna som kan införas. Tack vare Alliansens jobbskatteavdrag är det idag fler låg- och medelinkomsttagarna som kan leva på sin lön, men inte alla.

Att sänka löner är ingen lösning, för någon. Jobben kommer inte att bli fler bara för att några ska tjäna mindre, resultatet kommer istället att bli att fler blir fattiga och att ännu fler än idag inte klarar av att försörja sig på sin egen lön.

Det krävs många åtgärder för att jobben ska bli fler. Särskilda insatser behöver givetvis göras riktade till de grupper som står långt ifrån arbetsmarknaden. Det handlar om ungdomar och ännu mer till invandrargrupper. Här krävs en förstärk och förbättrad utbildning.

Sverige ska vara ett land där man kan leva på sin lön. Att sänka löner är fel väg att gå.

Media: DN

Media: Politikerbloggen, DN, DN2, Ab, Ab2SVT, SRÖstran/Nyheterna, GP, GP2, SvD, SvD2,  Arbetarbladet, Dagens Arena, Arbetet 1, 2, SVT, SR 1, 2, Östran,Västerbottens folkblad 1, 2, Folkbladet, Gotlands folkblad 1, 2
Bloggat: TokmoderatenMartin Moberg och Thomas Böhlmark på ämnet och Högberg

About these ads

10 kommentarer

Filed under Uncategorized

10 responses to “Att sänka löner är fel väg att gå

 1. Per Kjellén

  Många arbetsgivare drar sig för att anställa som söker sitt allra första jobb enligt kollektivavtal och då gäller det både ingångslönen och eventuella övriga villkor i kollektivavtalet som begränsar, försvårar eller byråkratiserar en uppsägning av anställningen. Det är på gränsen till en självklarhet att detta gäller.

  Det är därför en hjälp till de som söker sig ett arbete för första gången.

  Det intressanta är att det omvända förhållandet tycks gå bra, nämligen det vi läser om en del sjuksköterskor, som kräver en höjd ingångslön.

 2. Ola

  Drömmer du om gamla DDR och Sovjetunionen Per Kjellén

 3. Ola

  Nu Kent är det så att det är näringsministern i en moderatledd regering som föreslår sänkta löner. Så det här förslaget står ju moderaterna bakom oxå. Nu börjar dom blå ränderna lysa igenom.

 4. Kent Karlsson

  Tja, Kent nu har ju din hyllade finansminister också uttryckt exakt detta, att ingångslönerna är för höga fast inte direkt offentligt! Så vad det gäller ert ”försvar” av nuvarande lönenivåer handlar det nog mest om feghet och populism att man inte offentligt vågar uttrycka det nu C begår politiskt självmord med!

  Frågan är Kent, finns det ens någon Allians kvar vid valet 2014? KD verkar att ha parkerat sig runt 3,5%; C ligger farligt nära 4% (nu lär de väl hamna under) och FP har ju inga siffror som gör medlemmarna stolta direkt!

  Skall vi tala klarspråk så ligger det till så här:

  S förlorade valet 2006 pga att Göran P var, i likhet med vad vi nu ser att Reinfeldt blivit, ”mätt”, arrogant och pompös!
  Många röstade MOT Göran och inte FÖR Alliansen, förstår att det kan svida lite för Alliansväner men så var det! Inte heller var siffrorna för Alliansen vid valet 2006 så väldigt övertygande egentligen det skilde bara lite drygt 2% mellan blocken, mer var det faktiskt!
  Glöm inte heller att valet 2010 visserligen vanns av Alliansen men utan att de fick majoritet utan är nu en minoritetsregering!
  Så egentligen har ju stödet för Alliansen vid dessa två valtillfällen aldrig varit så väldigt övertygande! Så att det nu i opinionen börjar väga över till de Rödgröna (eller hur nu konstellationen blir) är faktiskt inte alls konstigt! Framförallt inte när Alliansens politik allt mera börjar att visa sig resultatlös vad det gäller jobben och när ”det sovande folket” nu börjat att vakna och ser vad deras politik leder till för arbetslösa och sjuka!

  Så det är nog inte alldeles otroligt att stödet för S kommer att hålla i sig och även öka, ja även efter att de presenterat en mera utförlig politik för framtiden! Löfven till skillnad mot Reinfeldt anser ju inte att visioner är ”farligt” att ha!
  Tror att det är många människor som har tröttnat på att se herrarna Reinfeldt och Borg vid varje offentligt framträdande slå sig för bröstet och tala om hur bra deras politik är och att de ”räddat” Sverige från katastrof, ingen gillar skrytmånsar i längden!
  Tror också att det är som så att allt flera har genomskådat ert statistiktrixande! Verkligheten talar ju emot era siffror och verkligheten är ju svår att ”trolla” bort med statistik!
  Fast Per Schlingmann, eran propagandaminister, kommer ju fortsätta att försöka ”kommunicera” ut eran verklighet som han brukar!

  Det här sammanfattar väl ungefär hans uppdrag:

  Vi som lever i verkligheten och ser konsekvensen av den förda politiken upplever egentligen inte verkligheten då verkligheten inte ser ut som vi upplever att den gör, utan verkligheten är i själva verket så som regeringen beskriver den och OM vi skulle uppfatta verkligheten på något annat sätt än som regeringen beskriver den då handlar det helt enkelt om att regeringen inte lyckats kommunicera ut den rätta verkligheten till medborgarna eller att vi inte är tillräckligt kloka för att förstå den, så det så!

  Det är till detta M anställde Per Schlingmann, att tala om för oss att om vi upplever att kartan och verkligheten inte stämmer överens så är det fel på verkligheten!

  Känns skönt att varje gång skatten dras på ens lön eller annan inkomst så bidrar vi till hans lön så att han kan kommunicera ut ”sanningen” till folket!

 5. Ja jävlar Kent Karlsson! För den kommentaren ger vi dej 35,000 Tummar upp. Jag tror även Bloggägaren Kent P håller med dej……

 6. Pingback: Sänkta ingångslöner för ”alla” | Kontemplera.nu

 7. Per Kjellén

  Jag har just lärt mig att det finns inget som ‘ingångslöner’. Det finns däremot kollektivavtal med ‘lägsta acceptabla löner’.

  Vad händer, om en arbetsgivare, som inte har kollektivavtal, anställer någon till en lön lägre än ‘den lägsta acceptabla nivån’?

  Kan en ung person utan betyg från grundskola eller gymnasium och utan erfarenheter från arbetsmarknaden, likaså en invandrare med dåliga kunskaper i svenska om med svårdefinierbar kompetens ha nytta av att ‘lägsta acceptabla gränsen, tas bort?

  Dessa frågor förutsätter inte att alla utbildningssatsningar för personer som saknar utbildning skall tas bort.

 8. Per Kjellén

  Jag har just lärt mig ännu mer. ‘Lägsta acceptabla löner’ finns inte i ramavtalen utan görs upp i lokal avtal mellan klubbar och arbetsgivare.
  Dessutom gäller principen lika lön för lika arbete. Detta tycks tolkas så, att varje anställd skall ha samma nivå som alla andra motsvarande anställda på en arbetsplats.

  Problemet tycks vara att den lägsta acceptabla lönenivån är en nivå som en lokal fackklubb accepterar. Någon ‘lägsta acceptabla lönenivå’ för en arbetslös tycks inte finnas. Följaktligen är det de lokala fackklubbarna som bestämmer vilka som skall stanna kvar i arbetslöshet trots att en överenskommelse skulle vara möjlig mellan den arbetslöse och arbetsgivaren.

 9. Pingback: Ökade klyftor är Centerns mål « Görans tankar och bagateller

 10. Pingback: Ingen vinner på sänkta löner « Moderata Perspektiv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s