Politiken måste vilja ta ansvar och våga ha visioner

Politik är att vilja. Vilja att förändra och förbättra samhället, att vara med och bidra till att världen blir bättre. Politiska visioner och idéer är livsluften i det politiska arbetet. Utan visioner och en levande idedebatt riskerar politiken bli platt och innehållslös.

En politisk regering eller styre i en kommun som bara administrerar kommer ganska snart försvara systemet före människan. En sådan majoritet kommer snabbt bli regeringstrött. Väljarnas dom kommer också bli hård mot ett sådant styre, en sådan majoritet kommer att väljas bort.

För att inte hamna där måste politiken hämta energi. Energi som lägger grunden för kommande ideutveckling. Mycket av den energin ska hämtas utanför sammaträdesrummen. För det är i mötet med verkligheten som dagens orättvisor kläds med kött och blod. Människors verkliga problem och utmaningar är det som politiken ska lösa eller skapa möjligheter för lösningar. Det är i människors verkligheten samhällsproblemen finnas och kan lösas. Därför är det i just samtalen som både problemen och lösningarna kan hittas.

Men det räcker inte med att lyssna. Politiken måste också kunna ge svaren. Svaren på hur samhället kan bli bättre. Politiken bär ansvaret att gå före när det behövs. Det är just det som är det politiska ledarskapet.

Politisk debatt och ideutveckling som strävar efter ett längre perspektiv än det dagliga ska inte underskattas. I strävan efter att finna visionerna så kan svaren på både dagens och morgondagens utmaningar finnas. Men jag är också övertygad om att visioner, idéer och drömmar är viktiga. De blir riktstjärnan på vår resa, de blir vår kompass. För saknas mål, karta och kompass riskerar det politiska arbetet köra rejält vilse, en vilsenhet som i värsta fall skapar fler problem än vad det löser.

Att ta pragmatiskt ansvar och bekämpa dagens orättvisor är inte motsatsen till att ha visioner. Jag skulle tvärtom vilja hävda att det ena förutsätter det andra. I det dagliga politiska arbetet handlar att gräva där man står. Det handlar om att ta ansvar och hitta kloka breda lösningar. Men målet för resan får aldrig glömmas bort.

De moderata visionerna, idéerna och drömmarna handlar om att ge människor en större frihet. En frihet där vardagen bestämma utifrån var och ens verklighet. En frihet där fler har en ekonomi som gör att man kan leva på sin lön. En frihet där fler kan leva i trygghet. En frihet där ingen lämnas ensam eller utanför. En frihet där vi gemensamt tar ansvar för varandra samtidigt som individen ges utrymme att växa. Ett moderat samhälle begränsar och beskär inte människor med tak, utan låter alla växa samtidigt som vi har ett stabilt golv som ingen får ramla igenom. Frihet är vår vision och mission.

Politik är att vilja. Det är det som driver politiken framåt. Att hitta svaren på hur samhällsproblemen ska lösas, hur jobben ska bli fler och välfärden bättre är vår huvuduppgift. Ska det vara möjligt måste politiken vilja och våga. Vilja ta pragmatiskt ansvar och våga ha visioner.

Media SvD , dn , dn , ab , SvD

Bloggar Peter , Johan , Tokmoderaten , Thomas , moderata perspektiv

About these ads

11 kommentarer

Filed under Uncategorized

11 responses to “Politiken måste vilja ta ansvar och våga ha visioner

 1. Jag håller med till 100% MEN exakt vad är Moderaternas visioner, mer konkret?
  Bland människor så finns det en bild av att Ms visioner är att konstant sänka skatter och privatisera olika verksamheter. Jag är säker på att Moderaterna själva inte håller med om den bilden.

 2. The Puker

  Smygsossen Reinfeldts enda vision är att han skall få och behålla makt. Övriga moderater är bara röstboskap. Vill han månne göra så här med sin röstboskap:

 3. JonasE

  När ska Moderaterna ta ansvar för bristerna i sin egen politik ??.
  Att ständigt skylla på Socialdemokraterna är knappast detta !!.

 4. Pingback: Hopplöshetens politik « Parkstugan

 5. Pingback: Man måste brinna för sina idéer « Moderata Perspektiv

 6. Ola Bandola

  Jag vill varna för detta Kent.

 7. Visioner?? Här har du en som sitter och stammar sig igenom interjuven…
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3071&artikel=5051717

 8. The Puker

  @ B. Johanzzon!

  The Puker har lyssnat på intervjun med smygsossen Borg. Att The Puker inte gillar smygsossar och i synnerhet inte smygsossarna i regeringen är enkelt att konstatera genom att läsa The Pukers inlägg mot smygsossar.

  Med andra ord är The Puker inte partisk till förmån för smygsossen Borg.

  Därför bör du ta dig en rejäl funderare på hur du egentligen lyssnar på en politisk motståndare. The Puker gilar inte smygsossen Borg men TROTS det måste The Puker säga att smygsossen Borg skötte sig alldeles utmärkt i intervjun och även lyckades sakligt och pedagogiskt föra fram argument som vår palmedjäveldyrkande journalistkår inte vill föra fram.

  Kort och gott kan The Puker trots sin kritiska inställning inte stämma in i din kritik av ”stammande” Borg. Han skötte sig utmärkt och om du lyssnar en gång till så ”stammar” intervjuaren ungefär lika mycket varje minut, för vi människor stammar lite lätt när vi talar fritt. Vi talar inte som vi skriver.

  För övrigt anser The Puker att palmedjävlen omedelbart bör begäras utlämnad från Nordkorea och ställd inför rätta i Sverige eller i Haag.

 9. The Puker!!
  Ska du få Palme in för rätta i Haag? Ja då får du nog Gräva upp honom och föra dit han också, och troligen så är han nog inte så talförd :)

 10. The Puker

  Palmedjävulen blev till slut tvungen att fly Sverige. Det hela är en bluff. Han iakttogs på Kuba men i samband med viss liberalisering där fick han fly till Nordkorea. Göran Persson besökte Nordkorea i samband med detta och tog med sig en attacheväska full med pengar till ledaren i Nordkorea.

  Det känns ibland lite ensamt att käpma för att Palme skall ställas inför rätta eftersom så många gått på bluffen.

 11. The Puker
  Jag tror du har snöat in på Palme! Även om han nu skulle ställas in för rätta?? Så är Politiken totalt värdelös i Sverige. Och den har Palme inte med att göra 2012.. Så Puker släpp Palme nu, och angagera dej i politiken 2012 istället!!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s