S svarslösa när deras regeringsalternativ försvann

Att oppositionen var splittrad visste vi. Men igår blev det än tydligare hur stor sprickan är i det gamla rödgröna laget. Jonas Sjöstedt var igår med på Agenda. Där tydliggjorde han att en rödgrön laguppställning inför valet är uteslutet. Vänstern kommer gå till val själva utan att ingå i ett samlat regeringsalternativ. Därmed saknas ett samlat regeringsalternativ till Alliansen.

Västerns besked är en rejäl känga åt Löfven och Socialdemokraterna. Extra tydligt blev det när dessutom Sjöstedt utmanar S politiskt. Socialdemokraterna får därmed ge sig in i ett två frontskrig. S ska utmana moderaterna samtidigt som S kommer bli utmanade av V. Löfvens smekmånad verkar närma sig sitt slut.

Socialdemokraternas problem fortsätter därmed. Idag saknas politiska besked från S. Det är tomt i område efter område. De enda beskeden som getts är att skatterna ska höjas. Ett besked som få kommer att uppskatta.

Dessutom saknar nu S ett samlat regeringsalternativ till Alliansen. I valet 2014 kommer inte det att duga. Väljarna kommer att vilja veta vad det finns för olika regeringsalternativ och vad som är deras politiska svar på dagens samhällsproblem. Alliansen är och kommer att vara tydlig. Från S finns inget svar på vem de ska styra med och vilken politik de ska föra. Så nu när regeringsalternativet försvann för socialdemokratin så står S svarslösa på hur de vill styra Sverige.

11 kommentarer

Filed under Uncategorized

11 responses to “S svarslösa när deras regeringsalternativ försvann

 1. Jag är ganska säker på att ingen vill ha ett nytt samarbeta efter det rödgröna fiaskot. Troligtvis så siktar S på att bilda en minoritetsregering med Miljöpartiet. Kanske så är det istället Alliansen som bör kolla igenom sitt samarbete, så att den inte börjar motverka sig självt och stryper de mindre partierna (KD…).

  Styrkan med oppositionspartierna är att de är starkt profilerade och värnar det genom att inte gå in i en allians. och väljarna behöver inte se ett regeringsalternativ två år före valet för att rösta på ett parti.

 2. Kent Karlsson

  Re: The Puker
  Tja vi är 400 000 arbetslösa som vill ha ett jobb och nej lilla The Puker vi har INTE sagt upp oss själva!
  Om det skall bli ett större utbud av jobb i det här landet så behövs det en näringslivspolitik/arbetsmarknadspolitik som fungerar! Så är det tyvärr inte nu!
  Tycker du att regeringens jobbskatteavdrag, halvering av arbetsgivaravgiften, halvering av restaurangmomsen har fungerat bra?
  För egen del har jag svårt att se det med en arbetslöshet på 8%! Men du kanske har en avvikande åsikt?
  Vore i så fall intressant att få ta del av din stora vishet!

 3. Per A.

  Sossarna är inte alliansen, och då de försökte vara alliansen blev det mest pannkaka.
  Det är ganska uppenbart att man räknar med passivt stöd från (v) och (mp) om man får tillräckligt bra siffror i nästa val. (S) har en icke obetydlig erfarenhet av att regera som minoritetsregering.

  En intressantare fråga, som du inte kommer att svara på, är hur ert regeringsunderlag ser ut egentligen?
  Kommer ni att liera er med (sd) för att säkra regeringsmakten om ett av småpartierna trillar ur riksdagen, eller är ni villiga att betala det pris som (mp) kommer att begära i avsteg från frågor som är viktiga profil- och identitetsfrågor för många av era väljare?

  För som det ser ut nu i opinionsmätningrna så har (s) ett stabilare regeringsunderlag än vad ni har…

 4. Curre

  Varför vågar moderater inte tala om vad dom själva vill göra för vårt land. Utan försvinner bakom alliansen ska göra ! ÄR ni utan förslag eller ska ni sänka skatter mera ? Säj nu vad ni vill göra för vårt land ?

 5. Björn Alvebrand

  Kent Persson, ju mer jag läser din gallimatias på din blogg desto mer räds jag över din insikt, din dåliga insikt. Du tolkar Sjöstedts uttalande som fan läser bibeln dessutom, han sa aldrig att ett samarbete var ”uteslutet” var får du sådan gallimatias från?
  Uppenbarligen hänger du inte med i svängarna när du framhäver den moderatledda alliansen kontra de rödgröna splittringen. Vad består splittringen av? Såvitt jag vet existerar idag inget rödgrönt samarbete och därmed heller ingen splittring.
  Apropå splittring….. borde du inte med en normal sans och balans redogöra för alliansens regeringsalternativ 2014? En allians som idag är splittrad i en rad frågor. Här är det ett samarbete till skillnad mot det rödgröna alternativet som du hänger upp dig på, och vad slags regeringsalternativ har alliansen? Kanske dags att börja redovisa det istället för att gömma er bakom socialdemokraterna. Sanningen är att den moderatledda alliansen idag står totalt splittrade i fråga om ungdomslöner, ifråga om skolan, ifråga om alla de underlivsfrågor som står på er KD broders agenda. Jag har efterlyst svar på de frågorna i tidigare inlägg, men i moderat anda struntar moderaterna i väljarnas frågor och förväntar mig inga svar. Idag läser jag dessutom en ytterligare opinionsundersökning presenterad av Skop där alliansen ytterligare tappar i förtroende. Rimmar oerhört dåligt med dina uttalanden på din blogg att alliansen är den enda samarbetsform som har en tydlig politik för väljarna. Var finns självinsikten?

 6. Bert

  Klokast är att man går var för sig till val.
  Jonas Sjöstedt är en klok man. Detta med en extra bankskatt
  var ju suveränt bra ide.
  Jag hejar oerhört mycket på Jonas han omtalar sannigen är sakligt kunnig
  och idkar solidaritet.

  Moderaterna ser man ju de har inget att komma med. Det enda man inriktar sig på är smutskastningstaktiken som man lärt sig via Crl Rove Bush rådgivare.
  Hans motto är kan man inte besegra sin motståndare politiskt ska man smutskasta den.Detta har han fått oerhört mycket kritik för.

  Moderaterna vilka de är, Jo de är De Nya Mörderaterna.
  Detta när man driver utförsäkrade sjuka till självmord.
  Visste ni att självmordsbenägenheten eller hoten om självmord
  på f-kassan ökat med 3000% ja ni läste rätt 3000%

  Vad gör en människa som är sjuk när f-kassan säger nu betalar vi inte ut mer ersättning till dig.

  Tänk efter, Vad skulle många av er göra.

  Vad skulle Kent göra om han vore sjuk, och fick det beskedet. m
  Nog tror jag hans flin snabbt skulle lägga sig.

 7. The Pukér

  @ Björn!

  Att rekrytera Arkelsten var ett misstag. Att rekrytera Kent var också ett misstag. Nya Socialdemokraterna (f.d. moderaterna) förstår sig inte på sociala medier. De tror att Kent når ut med sitt budskap. I själva verket är det andras kommentarer som blir lästa och Kents inlägg sporrar ju folk på vänsterkanten att engagera sig i kritik av regeringen.

  Hela bloggen är alltså ett enda stort misstag.

  Men att välja en partisekreterare som driver Sveriges största vänsterblogg är väl bara en i raden av smygsosen Reinfeldts missriktade rekryteringar. Det verkar ju vara hennes signum.

  För övrigt är det tråkigt att jättebeisen Kent raderat inlägget där alla likheter mellan Hitler och pedofilen Muhammed räknades upp. Men varje person med en begåvning över Kents kan givetvis själva komma på alla likheter i våldsfixering, användande av mord som politiskt vapen osv.

 8. Pingback: Samarbete – med vem? « Under den lugna korkeken

 9. tomas gille

  Kent flosklernas häxmästare

  Persson går till angrepp med kända begrepp såsom splittrad, gamla, saknas,känga,slut med flera. Persson har bara gamla retoriska floskler och finter att komma upp med. Skulle vara intressant om han höll sig till vad Alliansen har för budskap. Vad att göra med de ”överflödiga köttberget” som finns. De som inte kan få arbete vare sig det finns eller inte. Ska dessa människor leva på svältnivån eller kan de ibland få lite extra manna.Stå inte i ditt lerhus och kasta sten utan förklara hur ni tänker lösa de problem som finns.

 10. Rödgröna samarbetet försvann efter valet 2010.

  Jag förstår att du Kent försöker hamra in att politiska block är den enda politiska verkligheten som existerar.

  Allt annat som faller utanför denna ram är onormalt. En sådan grej som ett parti som står på sina egna ben och ställer krav.

  Vad jag förstått så gillar du Kent Miljöpartiet. Miljöpartiet är storleksmässigt ett ganska litet parti men de förvaltar sitt mandat väl och ser till att de max politik för det mandatet de har.

  Detta har i det förflytna skapat stora bekymmer för socialdemokratin som historiskt sätt har varit vana vid att bara luta sig till ett V/Vpk som varit väldigt medgörliga.

  Vad V gör nu är att säga att kostar att få V stöd, vilket betyder att de går in i ett politiskt förfarande som liknar det som miljöpartiet har.

  Det är ett fullkomligt vettigt ställningstagande som alla de tre små partierna på allianssidan borde ha tagit efter.

  Kd skulle må bra att ha en policy där de säger att de föredrar att göra uppgörelser med de andra allianspartierna men förbehåller sig rätten att förhandla med andra partier om de får ut mer egen politik på annat håll.

  En sådan policy från KD, C och Fp skulle automatiskt göra det lättare för dem att profilera sig och komma med en egen unik politik.

  Det skulle också ta bort mycket av den gratismakt som M som största parti åtnjuter för att de tre små förbundit sig att inte prata med andra än med M.

  Vet man som starkaste part i alliansen på grund av storleken att det kan finnas en risk att något av partierna i alliansen får ett bättre bud från andra sidan av politiken då ökar detta deras inflyande över politiken samtidigt som man tar bort den gratismakt som M åtnjuter för att de små agerar som satellit partier till moderskeppet.

  Jag tror faktist att väljarna föredrar den politiska mångfalden före den politiska enfalden som alliansen blir med att bara erbjuda ett bud till väljaren.

  Alliansen är politikens svar på Fords löpandeband princip och ungefär lika modern som de första T forden. Förslagen som spottas ut från alliansen skall passa alla olika politiska riktningar inom alliansen.

  T forden och mångfalden där uttrycktes i att man sa att kunden kan välja vilken färg de vill på bilen så länge som den är svart.

  “Any customer can have a car painted any color that he wants so long as it is black”

  Det finns ingen dynamik i fyra partier som serverar en rätt till väljaren.

  Jag tror att alliansen kommer att vara upplöst efter valet 2014 och Reinfeldt väljer då att lämna politiken. Han ger ett ganska trött och grått intryck ungefär lika modernt som massproducerade bilar i en design och en standardfärg.

  Jag tror det är kört för alliansen. Det finns så många ämnen som folk vill prata om men de är som minfält för alliansen därför att det handlar om reformer där man satt sjuka och svaga människor på pottkanten.

  Jag får tacka för lästipset om Palmes första majtal 1980. Det är kul att se att det finns moderater som är nyfikna på socialdemokratiska förstamajtal. Situationen 1980 med storstrejken kanske är något som ligger ett år fram i tiden ?

 11. Martin

  Vad Sjöstedt har sagt är att (V) inte kommer vara ‘dörrmatta’ åt (S) på samma sätt som Allianzpartierna är för ditt kära (M). Sjöstedt var kristallklar på att målet är ett regeringsskifte där (V) ska ingå i regeringen.

  Att man inte går fram som ett block redan innan valet är väldigt enkelt att förklara. Om (V) eller (Mp) får en större andel av rösterna är förväntat så är det logiskt att de ska få ett större inflytande över politiken. Därför vore det bedrägligt gentemot väljarna att INTE berätta vad såväl (S) som (V) och (Mp) vill innan valet vilket är omöjligt om allt man presenterar innan valet är gemensamma utspel.

  Allianzsammarbetet är ett hot mot demokratin då det är Moderaterna som bestämmer ALLT i slutändan vilket gör övriga partier till dörrmattor som nu alla riskerar att åka ur riksdagen. Det är dessutom med största sannolikhet så att det är Allianzsammarbetet som är den främsta orsaken till att (Sd) för första gången lyckades ta sig in i Riksdagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s