Alla barn måste få en bra start i livet

Idag skriver jag och Ulf Kristersson på Expressen debatt om att vi vill – i detalj – analysera vad man kan göra bättre för de barn som växer upp i ekonomisk utsatthet.

Ibland måste man ompröva tidigare ställningstaganden och vända på stenar för att hitta nya lösningar på gamla problem. Det gäller inte minst i breda välfärdspolitiska frågor. Att alla som kan också får och förväntas jobba, är grunden inte bara för stark ekonomi, utan också för välfärden. En viktig del av välfärdspolitiken handlar om barns uppväxtvillkor.

I en av Moderaternas nya arbetsgrupper ser vi nu över och utvecklar vår politik för och om barn. Vi lever i ett land med höga ambitioner att hjälpa och stödja barn att växa upp till självständiga och starka individer. Med det saknas inte utmaningar inför framtiden.

De allra flesta barn i Sverige får en bra uppväxt och klarar sig utmärkt. Vi har breda, generella insatser som kommer de allra flesta barn tillgodo. Mvc/bvc och förskolan är viktig ”infrastruktur” som betyder mycket för många, men kanske allra mest för dem som har en tuffare start än andra. Hög pedagogisk kvalitet och förmåga att nå även nyanlända familjer är därför viktigare än många tror.

Men samtidigt som de flesta barn i Sverige har det bra och ges alla tänkbara goda förutsättningar för en bra uppväxt och ett rikt liv så finns det oroväckande tecken i tiden som tyder på att många barn inte har det så bra som de borde.

En tydlig varningssignal är att många fortfarande misslyckas i skolan och lämnar grundskolan utan fullständiga betyg. Detta är ett problem som visar sig i skolåldern men oftast har grundlagts långt tidigare. Det är också ett problem som får långtgående konsekvenser senare. Utan gymnasieutbildning är det numera svårt att få något jobb alls. Och låga eller ofullständiga betyg från årskurs 9 ökar markant risken för framtida sociala problem, arbetslöshet och utanförskap. Den kopplingen syns allt tydligare.

Det finns också åtskilliga tecken på att barn i Sverige mår sämre, trots att barnens levnadsvillkor på många sätt har förbättrats. Det verkar som om denna psykiska ohälsa oftare drabbar flickor än pojkar, man beräknar att många tusen tonårsflickor lider av ätstörningar och det finns exempel på flickor som innan tonåren drabbats av fullt utvecklad anorexi. Psykisk ohälsa även i unga år framstår därför som en av vår tids stora utmaningar.

Vi vill också särskilt – och i detalj – analysera vad man kan göra bättre för de barn som växer upp i ekonomisk utsatthet. Flera studier har visat att det i familjer med långvarigt ekonomiskt bistånd ofta finns en koppling till fler problem utöver de rent ekonomiska. Det kan handla om missbruk, psykisk ohälsa och kriminalitet, vilket bidrar till en än mer utsatt situation för barnen. Diskussionen om barn som växer upp i utanförskap förtjänar att tas på större allvar än att bara cirkla kring krav på fler och högre bidrag. Vi måste hitta långsiktiga lösningar för ensamståendes och invandrares möjligheter att försörja sig och sina familjer, annars riskerar vi bygga fast människor i permanent bidragsberoende.

De flesta frågor som rör barn tar sin utgångspunkt hos föräldrarnas ansvar för barnens uppväxt och trygghet, men det finns också ett genuint gemensamt ansvar att ge alla barn en helt egen chans att bygga och forma sitt liv.

Det är okej att barn ärver sina föräldrars små eller stora besparingar, men inte att barn ärver sina föräldrars sociala utsatthet. Varje generation måste få sin alldeles egna chans att utifrån sina egna förutsättningar forma sitt liv. Här ligger en stolt tradition av hög social rörlighet, och lite stursk ifrågasättande jämlikhet. Men det får inte bara vara ett ideal att prata om, vi måste se till att alla barn i Sverige faktiskt också får sin egen chans.

Media SvD , ab

Bloggar Thomas , Peter ,

About these ads

12 kommentarer

Filed under Uncategorized

12 responses to “Alla barn måste få en bra start i livet

 1. Mållgan

  Endel skall dock få en något bättre start

 2. Bert

  Hykleri är vad det handlar om . Vad sägs i detta blogginlägg.
  Egentligen ingenting. Det handlar om att man ska analysera.
  Att människor som är fattiga ska få mera pengar är det enda som gäller
  men det säger man inte, alltså är det hela bara floskler.

  Läser att Kristersson också försöker hyckla om samma ämne.
  Han som övertog en bostad vikt för fattiga och hemlösa.
  han har inte större förtroende än en krokodil utan hjärna.

  Det finns inget mer jag avskyr än när man använder barn för att vinna politiska poänger. Så gjorde Saddam Husein, Bush , Hitler, Idi Amin.
  Så gör Kent Petersson Ulf Kristersson.

  Men i bakvattnet så driver man sjuka till självmord, arbetslösa till misär och även till sjukdom och sedan självmord.

  Skapar man en politik där målet är ökande klyftor
  då blir det effekter.
  Att då i efterhand hyckla är så äckligt så man mår illa.

 3. lillmikke

  Låt mig gissa. En utredning av er kan bara komma fram till något av följande: Arbetslinjen måste förstärkas, mera skatter ska sänkas, arbetslöshet eller sjukdom måste följas av en större fattigdom.
  Färdiga svar som kräver matchande problemområden.
  Det börjar bli tjatigt.

 4. lillmikke

  En sak till. Allt är såssarnas fel, som alltid.

 5. Låt barnen komma till mig och förmena dem det icke. Lev efter det och lär.
  Förövrigt så blir bankerna nedgraderade (troligen under nästa vecka).
  Det sägs att Staten (de är väl vi?) inte står bakom våra banker som önskvärt är. Rätta till och gör om.

 6. Det har blivit en attans fart på moderaterna sen sossarnas siffror börjat öka med raketfart.
  Helt plötsligt ska alla problem vara lösta till valfläskåret 2013!
  Problemen Kent Persson radar upp i sitt inlägg är förvillande likt det som alliansen gick till val på 2006 och 2010 för att åtgärda.
  Varför har man på snart 7 år inte tagit fram långsiktiga förslag,när problemen med segregation och skillnader i skolorna ökat sedan 2006?
  Kent Persson skriver:”Ibland måste man ompröva tidigare ställningstaganden och vända på stenar för att hitta nya lösningar på gamla problem”.Det är ju det oppositionen gör i sina skuggbudgetar!
  Inte menar väl herr Persson att svenska folket ska sitta och vänta ännu en mandatperiod ,medans alliansen exprimenterar fram ytterligare lösningar som ändå inte ger den effekt regeringen förväntat sig.
  Då är det väl bättre att ge plats till oppositionen,så kan alliansen sitta och exprimentera vid sidan om och komma tillbaka när de har förslag och lösningar på de problem som herr Persson radar upp i sina bloggar.
  Vad moderaterna bör fråga sig är:Hur ska vi få svenska folkets förtroende för en tredje mandatperiod,när vi inte har lyckats förändra de stora problemområdena arbetsmarknadspolitik och segregation på de två mandatperioder vi redan innehaft?
  Om folk ska rösta på moderaterna bara för att Anders Borg har lyckats hålla skutan Sverige på rätt köl vad gäller statsbudgeten,så tror jag nog även Harvard-studerande skattechefen Matilda Andersson kan räkna rätt på kronor och ören även hon. Andersson som till råga på allt har en riktig examen i bakfickan.

 7. JonasE

  Det finns ett bra sätt att minska den ekonomiska utsattheten för de barnen, SLUTA UTFÖRSÄKRA DERAS FÖRÄLDRAR !!!, för det gör knappast den ekonomiska utsattheten bättre.

  Det tycks vara viktigare för er Moderater att få ut folk från sjukförsäkringen ( och in i andra och än djupare ”bidrags”beroenden), än att verkligen få dom i arbete och därmed komma ur sitt ”bidrag”beroende.

  Ni Moderater pratar ständigt om dom som inte arbetar, och deras ”bidrag” ( som egentligen är försäkringar), men gör ingen särskillnad på dom som inte kan arbeta hur som helst, och dom som skulle kunna arbeta om dom fick ett arbete, alla ska tydligen bli mer arbetsföra och mindre bidragsberoende om dom blir fattigare !!.

  I vanlig Moderat ordning så ”jagar” man i fel ände, och i stället för att verkligen göra något bra, så räcker det med att Moderaternas nya ”Moderatpapegoja” får det låta som om man gör något bra!!.

 8. Ola

  Oj nu förstår jag varför barnfattigdomen ökar i Moderaternas Sverige.. Kent tror att fattiga barn mår bättre.

 9. Bengt

  ”Vända på stenar” och ”ompröva” talar du om, men ni har haft sex år på er och ni har inte gjort ett skit för att utvecklingen skall gå i rätt riktning. Istället ökar barnfattigdomen.

 10. Urban Jakobsson

  Vräka in anafalbeter samtidigt som jobben flyttar till låglöneländer,det verkar vara ett bra recept för integration och sysselsättning.Vilka jobb ska dessa nya invånare tänkas utföra i dagens Sverige? Jag kan svara redan nu- inga alls.

 11. Moderaternas sätt att bota barnfattigdomen.

  Höjning av bostadsbidrag riktad till barnfamiljer
  Höjt flerbarnstillägg,
  korttidsarbeten
  jobbskatteavdraget
  Och alla jobbreformer från RUT till sänkt krogmoms.

  Mycket viktigare att debattera hur barnfattigdomen skall mätas.
  http://www.riksdagen.se/sv/Debatter–beslut/Debatter-och-beslut-om-forslag/Arendedebatter/?did=GZ01SoU8&doctype=bet#pos=2996

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s