En partiledardebatt som visar att valet 2014 blir jämnt

Den första riktiga partiledaredebatten var bra, spännande och intressant. Stort engagemang från alla deltagare som visar att valrörelsen är igång. En valrörelse som kommer att bli jämn där utgången kommer att vara oviss ända in i det sista.

En av kvällens debutanter var Löfven. Han startade sakta, stelt och utan tempo, det märktes att det var hans första debatt. I sak kom Löfven med väldigt få konkreta besked, förmodligen var Löfvens strategi att vara lugn och att inte göra misstag. Så långt lyckades han. Löfven överlevde sin första partiledardebatt utan något större misstag. Däremot kommer det inte räcka för att vinna val, men med kvällens debatt så visade Löfven att matchen är igång och att den kommer att bli jämn.

Läget i opinionen ska tas på allvar. Vi ligger under. Ska Alliansen vinna valet krävs hårt arbete. Det finns de som tror att vi underskattar Socialdemokraterna och Löfven. Det gör vi inte. Jag har stor respekt för Socialdemokratin och dess partiledare. S har en stor organisation och en stor kunskap om hur val ska vinnas. Den som underskattar S förlorar val, ett misstag vi inte kommer att göra. Löfven är också betydligt skickligare än Juholt och har inte med sig samma belastning som Sahlin hade. Det gör honom till en farlig motståndare.

Men faktum är att Stefan Löfven i början hade uppenbara problem med tempot i debatten, senare blev det något bättre. Men det gick sakta och de konkreta beskeden från honom var få eller svaga. Löfven framstår gammeldags och verkar hellre blicka bakåt än framåt. Trovärdigheten blir dessutom väldigt låg när han försöker dölja den Juholtpolitik som faktiskt är den politik som S står för. I ekonomin, jobben, skatterna och kärnkraften blev svaren från Löfven svårtolkade.

Fredrik Reinfeldt var stabil och säker i kvällens partiledardebatt. Fredrik visade också med tydlighet att han brinner för att fortsätta utveckla Sverige och skapa fler jobb. Kvällens citat från Fredrik är – ”Vi har sett till att vanligt folk har fått mer kvar i plånboken. Jag är stolt över det. Vi ska göra mer.” Att Fredrik vill vinna val igen visade han med tydligt. Kvällens debatt vann han.

Jobben kommer att bli valets viktigaste fråga. Alliansen kommer att fortsätta göra det mer lönsamt att arbete. Alliansen kommer att fortsätta göra det enklare och billigare att anställa människor. Alliansen kommer att fortsätta förbättra företagsklimatet.

I debatten blev också jobben den största och viktigaste frågan. Alliansens grundläggande inställning om att alla jobb behövs, fokus på att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden och att göra det mer lönsamt att arbeta stod emot en splittrad opposition. Oppositionens enda gemensamma besked var att kostnaderna på att anställa unga ska höjas och att bidragen till dem som inte arbetar ska öka.

Alliansen har minskat utanförskapet och vill fortsätta kampen mot arbetslösheten. Trösklarna in på arbetsmarknaden ska fortsatt sänkas. Därför är det viktigt att stå emot de socialdemokratiska kraven på att höja skatten på att anställa unga, att höja restaurangmomsen och slopa eller försämra RUT- och ROT-avdragen.

Så när Alliansen gör det enklare för företag så höjer socialdemokraterna skatterna för att anställa ungdomar. Så när Alliansen gör det mer lönsamt att arbeta så gör socialdemokraterna det mer lönsamt att inte jobba. Alliansens arbetslinje står emot socialdemokraternas bidragslinje. Det är endast genom att få fler i arbete som mer resurser kan föras till välfärden. Så hålls ett samhälle samman. Så utvecklas Sverige.

Den svenska oppositionen är splittrad. Visst, de rödgröna är överens om att skatterna ska höjas, de är dock inte överens om hur mycket skatterna ska höjas. I den ekonomiska debatten och i debatten om skatterna blir det extra tydligt hur stor skillnad det är emellan S, V och MP. Alliansens ansvarstagande ställs emot en osäkerhet om vad de rödgröna kan och vill med ekonomin. Det visar med tydlighet hur svårt de rödgröna kommer att få ihop ett fungerande samarbete.

Det ska höjas ett varningens finger för Löfven. Socialdemokraterna har förlorat två val på raken och vill inte förlora ett tredje. Löfven är också lugn och stabil, på gränsen till tråkig. Men det är egenskaper som väljarna uppskattar. Det kommer att bli ett jämnt val. Löfvens långsamhet kan bli hans fördel. Reinfeldts fördel är Alliansen, jobbpolitiken och den ekonomiska politiken. Det kommer att bli ett mycket jämnt val där den som sliter hårdast i valrörelsen vinner.

Media: SVD och SVD och DN och AB och AB och AB och AB

Bloggar Högberg och Mikael och Motpol

About these ads

22 kommentarer

Filed under Uncategorized

22 responses to “En partiledardebatt som visar att valet 2014 blir jämnt

 1. Per A.

  ”Reinfeldts fördel är Alliansen, jobbpolitiken och den ekonomiska politiken.”

  Kanske, nej och för närvarande.

  Alliansen är bara en fördel så länge som det ser ut som att alla dess fyra ben kommer in i riksdagen.

  Jobbpolitiken är mest varmluft. Arbetslösheten är högre än ‘massarbetslösheten’ för sex år sedan, och många av de jobb som faktiskt skapats är fullständigt beroende av subvensioner. Sådant som kallas ‘bidrag’ då andra partier sysslar med det.
  Samtidigt så har industrin brist på rätt kompetenser, och vuxenutbildning verkar inte vara något som sittande regering direkt brinner för.
  Företagspolitiken borde vara en av era starka sidor, men verkar inte vara det. Av det utlovade minskade krånglet för småföretag har det hittills blivit mest luft, och då småföretagare får betygsätta den småföretagarpolitik som förts fram av de olika partierna utan att veta vilket parti som sagt vad så får Mp(!) och V(!!!) bättre betyg än den förda politiken…

  Den ekonomiska politiken är för närvarande en stark punkt, men Borg verkar ha fått en likvärdig motståndare, och då är frågan vad man vill uppnå med sagda politik. Ännu ett jobbskatteavdrag, säljer det?

 2. Löfven var bra.Alliansen har ibland en benägenhet att framstå som framtidens Hollywood,”The swedish dreamteam”!
  Löfven känns som han lever i verkligheten och vet hur det ser ut i storstädernas förorter och landsbygdens glesbygd.
  Häromdagen kunde man läsa på nyheterna att 5000 ögonpatienter står i kö på Sundsvalls sjukhus på grund av besparingar.Patienterna riskerar att bli blinda.Ändå står Göran Häggqvist och säger att alliansen har fått bort vårdköerna.Snacka om att inte veta hur det egentligen ser ut i samhället!
  Reinfeldt har blivit arrogant.Så där högfärdigt nedlåtande var han inte 2006 och 2010.
  Sjöstedt var bra.Det som skiljer Löfven från övriga är att han framstår som en vanlig människa och talar sanning,eftersom han inte överöser svenska folket med falska lovord över sin politik som inte stämmer med verkligheten!
  Det gör alliansen,idel lovord,som inte stämmer med verkligheten.
  Vi läste i förrgår på nyheterna att valfriheten i skolorna ger ökade klyftor mellan ungdomarna.Sverige håller på att få ”gettoförorter”.I USA arbetar man febrilt med att rusta upp kommunala skolor och motarbeta klasskillnaderna mellan eleverna.I Sverige håller eleverna på att formas till olika klassamhällen!
  Björklund och Lööf klappar sig för bröstet och tycker valfriheten är det bästa för Sveriges ungdomar i framtiden.Märker de verkligen inte vart utvecklingen är på väg?
  Dags för alliansens partiledare att börja lyssna på TT-nyheterna och följa nyheterna på svt:s text-TV så de vet vad som händer ute i samhället och vart Sverige är på väg!
  Mycket av det alliansen berömde sig själva för stämmer ju inte i verkligheten om man följer den dagliga nyhetsrapporteringens rapporter om hur alliansens politik formar Sverige!
  Både Fridolin och Åkesson höll också måttet!
  Reinfeldt får akta sig så han inte börjar låta för högfärdig och arrogant,det kan han förlora många väljare på, som tycker att han börjar bli en sådan där högborgerlig höginkomsttagarmoderat !

 3. Bästa kommentaren av Löfven när han pressades av alliansen vilka S skulle samarbeta med:”Det får vi se när vi närmar oss valet,alla partier i riksdagen kanske inte finns kvar år 2014″Göran Hägglund så lite besvärad ut av Löfvens inpass.Smart drag där av Löfven!

 4. Per Kjellén

  Debatten om arbetslösheten och missförhållanden i skola vård och omsorg blir lite tam när båda sidor praktiskt taget säger samma saker.

  Men när Löfven deklarerar, att Socialdemokraternas kongressbeslut om kärnkraften står fast, nämligen att den skall avvecklas, då blir energipolitiken intressant. Reservationen, att förutsättningen är att svensk industri får sitt energibehov tillgodosett, är meningslös. Självklart kommer Sverige att ha energi från andra källor om kärnkraften försvinner.

  Alliansens svaghet är, att överenskommelsen förutsätter att marknaden kommer att investera i ny kärnkraft. Om marknaden inte gör det, vad blir då resultatet? Så jag uppfattar läget så att den enda diskussion som behövs är om staten skall subventioner kärnkraft eller inte. Och om staten skall gå med på att större delen av risken för en kärnkraftsolycka.

  Det kan bli en valvinnarbit om allmänheten får klart för sig att Alliansen har energipolitiken under kontroll medan Socialdemokraterna inte vill tala om detta känsliga förhållande.

 5. Ja det var dött lopp i debatten, bara en förlorare >Reinfeldt! Vem ska han regera med 2014?? när KD o C sagt tack o adjö ur Riksdagen….

 6. Hahaha! Kent! har läst din oppositionskompis John Johanssons (S) Blogg. Tycker han har ett bra namn på dej… Flipp Flopp Kent… hahaha, och så detta finna uttalande av käre John. Moderaterna har fått Örebros Galne Gunnar vid rodret. :))))))))

 7. Det är alldeles för långt kvar till valet och det är omöligt att sia redan nu ifall valet kommer att bli jämnt eller inte. Det är som att ta en opinionsmätning idag och bestämma att så kommer det se ut i valet september 2014

 8. norah4you

  Löfven gjorde bort sig 5 sekunder in i sitt första inlägg. Är det månne Juholtarn som ligger bakom beräkningarna? Det verkar som om någon inte klarat av att förstå att verkligt uppmätta siffror t.ex. hösten 2006 på arbetslöshet inte är beräknade på samma sätt som arbetslöshetssiffrorna idag. I 2006 siffrorna har inte de mellan 15-25 år som är heltidsstuderande räknats in bland arbetslösa men så sker idag. Alltför många unga arbetslösa, men ingen kan stå i två kategorier om man skall räkna matematisk statistik på helhet eller jämföra samma grupp i kategori med siffror från tid då det inte räckte att söka deltidsjobb vid sidan om studier för att hamna i arbetslöshetssiffrorna…..

  Han gjorde bort sig igen när han framhärdade i att det skulle räcka att de med miljoninkomst blev av med jobbskatteavdraget för att han skulle få de beräknade summorna. Löfven hävdade i Aftonbladet efteråt: ”De plockar ut 8 miljarder ur vår välfärd, Löfven i Aftonbladets eftersnack 6 maj 2012Vill han spara det han sagt sig vilja, så krävs det att han går ner och tar bort jobbskatteavdraget för alla som tjänar mer än 28.000 kr/månad. OBSERVERA att jobbskatteavdraget precis som grundavdrag är ett avdrag som görs INNAN slutlig skatt beräknas. Det är inte siffrorna av hoplagda jobbskatteavdrag som ger uppgiften om hur mycket mindre skatt som Skatteverket tar in. den siffran fås inte fram förrän skatten är uträknad och med genomsnittlig skattesats i svenska kommuner på 32% fås helt andra siffror än de Löfven försöker föra fram. (utdrag ur min blogg)

  Det är märkligt men Löfven som ger intryck att försöka vara ärlig får eller tvingas spela kvar med Juholtarns idéer och siffror. Trots att jag är moderat kan jag inte låta bli att tycka synd om honom. Sedelpressen alternativt kraftigt höjd skatt för alla som tjänar över 28.000 kr (där gränsen om de vill få in de summor på minskade jobbskatteavdrag de har i sin skuggbudget) är knappast något som gynnar svenska skattebetalare, svensk välfärd och svenska arbetstillfällen.

 9. Ja du anklagar att Löfven inte håller koll på siffror! Men Kent han har en hel sifferkombination om trolig arbetslöshet om sossarna vinner… Det började med 14,000, sen 18,500 och slutbudet på Löfven politik blev 25,000 arbetslösa. Så du o Kent får nog sätta dej i J. Björklunds Arméskola så ni får ihop siffrorna till valet….

 10. Pingback: De växande klasskillnanderna drabbar alla – även Svenskt Näringsliv! | LO Bloggen

 11. Pingback: Reinfeldt & Lööf kläddes av i debatten « Röda Berget

 12. Jag tycker det intressanta i debatten var hur olika Vänsterpartiet är ifrån Socialmoderaterna. Man står helt olika i allt ifrån vinster i välfärden till vapenexport. S har blivit ett mittenparti, och ett regeringssamarbeta med V känns mycket osannolikt.

 13. norah4you

  Hellre för många men korrekta siffror, vilket säkerligen Löfven anser också om han tillfrågas, än för få och felaktiga. Karln är som jag skrev trevlig och jag tvivlar på att det är han som gjort beräkningarna.

  Vad gäller skola, så är jag SO-lärare som pga konstant värk från 5 ställen (2 olyckstillfällen och 1 överfall) tvingas ligga 15 timmar per dag, vila efter så enkel sak som att gå till affären. Tål inte värkmedicin astma. Vad gäller militären så tillhörde jag Flygvapnet i 17 år som frivillig udda tjänstegren. Där om inte annars så får folk lära sig vikten av rätta siffror.

 14. Pingback: Liten bedömning om partiledardebatten i ”Agenda” den 6 Maj 2012 « En liberal Moderats liv – Av Dennis Nilsson

 15. Rolf Jansson

  Hej Kent – eftersom du som ny partisekreterare sov under debatten så får du här information om vad tittarna tyckte. H

  Enligt mätningen ansåg tittarna att Stefan Löfven klarade debatten bäst. S-ledaren fick betyget 3,42 på en femgradig skala och gick därmed segrande ur sin premiärdebatt. (Dagens Inudstri redovisar Demoskop-undersökningen)

 16. Jan-Åke Larsson

  Du visar moderaternas rätta ansikte! Folk retar sig på arrogans och dåligt omdöme. Fortsätt så och moderaterna förlorar valet. Eller har du fått tillsägelse av högsta ledningen kanske?

 17. Stefan Cedermark

  ”Kvällens citat från Fredrik är – ”Vi har sett till att vanligt folk har fått mer kvar i plånboken. Jag är stolt över det. Vi ska göra mer.””

  Inkomstskatten 2010-2012
  Den som tjänar 20001 kr i månaden har fått sammanlagt sänkt skatt med 576 kr per år.
  Den som tjänar 40001 kr i månaden har fått sammanlagt sänkt skatt med 6774 kr per år.
  Källa:RSV

  Behöver jag säga mer!?

 18. Farbror Fritte

  Herr Cedermark lever på en annan planet.Jag tjänar drygt 27000kr i månaden och har fått se skatten sänkt med ca 1600kr i månaden

 19. Rolf Östen

  @ Farbror Fritte!

  Men sedan blev det ju skatt på bilförsäkringen, minskad avdragsrätt för pensionssparande osv. Så det regeringen gav med ena handen tog de tillbaka med den andra, Herr Cedermarks uppgift kan därför vara sann.

 20. Stefan Cedermark

  Farbror Fritte, om du läser lite mer noggrant, så är siffrorna från 2010-2012. Alltså del av den senaste mandatperioden.
  Då Fredrik Reinfeldt lovade att sänka inkomstskatten, för vanligt folk, inför det senaste valet och då fått mandat av det svenska folket att bilda regering. Så är de siffror jag delgett er i tidigare inlägg korrekta.
  Nu står han i debatten och faktiskt ljuger!

 21. Stefan Cedermark

  Fritte, din skatt har sänkts enligt skattetabell med exakt 3288 kr/år mellan 2010 och 2012 om du tjänar 27 tusen kr/mån. Men du är väl mer vanlig än en som tjänar 20 tusen/mån.
  Som ni ser satsas det inte speciellt mycket på låginkomsttagaren. Det verkar som att de styrande inte verkar tro på ”morötter” för dessa, oftast unga arbetstagare, gör någon verkan. Här verkar de styrande tro att det är bättre att lägga pengarna på att sänka arbetsgivareavgiften istället. För det är ju så att ”morötter” ska ju ges till de som redan har!

 22. Farbror Fritte

  Svar till herrar Östen,och Cedermark.
  Jag vet inte vilka siffror herr Cedermar talar om att jag skulle studera noggrannare ?

  Det jag har läst innantill är i mitt eget lönebesked, och det noga .Och så tokigt är det ju inte då.

  Svart på vitt som man säger om att man fått mer av sine e g n a pengar att disponera själv.

  1600 kronor i månaden blir för mig en nettoskattesänkning om´19200 kronor om äret: Det gör skillnad det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s