Förr eller senare måste även Löfven börja ge beskeden

Att Löfven är en trygg ledare råder det inget tvivel om. Idagens lördagsintervju i ekot så ger han sakta men säkert svar i sin egen takt på ett lugnt och sansat sätt. Inget verkar få Löfven vare sig upprörd eller upphetsad. För många människor uppskattas säkert det. En lugn ledare skapar trygghet kring sig och kan på så sätt vinna människors förtroende. Därför måste vi moderater ta honom på allvar och inse att vi har en värdig och svår motståndare. I grunden är det bra, för det kan skapa en möjlighet till att få en politisk debatt som utgår ifrån sakpolitiken och vilka konsekvenser den får.

Politiskt finns det frågetecken kring Löfven. Så många svar har han hittills inte gett om vart han kommer leda socialdemokratin politiskt. Den som önskat sig svar idag fick vänta förgäves. För i de flesta frågorna hänvisar Löfven framåt i tiden. Besked ska ges senare, kanske i höst i samband med S budget motion, men några besked inom snar framtid vill han egentligen inte ge.

Jobben är den viktigaste frågan inför valet 2014. Därför är det märkligt att Löfven inte kan ge besked om hur de 20 miljarderna i skattehöjning kommer slå emot företagen och jobben. Höjda skatter på arbete kommer att ge negativa effekter iform av färre jobb. Extra besvärligt blir det när skattehöjningarna dessutom riktas emot grupper som redan idag har svårt att få jobb och komma in på arbetsmarknaden.

Energifrågan och kärnkraften är ytterligare en frågan Löfven har svårt att hantera. Argumentation är svår begriplig och beskeden uteblir. Förmodligen beror det på att Löfven har en annan uppfattning än vad socialdemokraterna har. Nu är det inte den enda frågan Löfven ändrar sig i. När det gäller Alliansens sänkning av arbetsgivaravgifter för ungdomar var han för den våren 2010, nu är han emot den. När det gäller uranbrytning i Sverige var han för det tidigare, nu är han emot det.

Löfven ska tas på allvar. Med sitt trygga ledarskap kommer han säkert att kunna vinna väljarnas förtroende, men idag blev det också tydligt hur mycket ”flip-flopande” Löfven fått ägna sig åt. I fråga efter fråga får Löfven gå emot sin egen övertygelse för att istället att företräda den socialdemokratiska linjen. Hur länge kommer det att hålla? Vi som hade hoppats på politiska besked får fortsätta att ställa frågorna till Löfven om hur jobben kan bli fler med höjda skatter och om vem han ska regera med. Förr eller senare måste även Löfven börja ge beskeden.

Media: SR och Exp och AB och Newsmill , SvD

Bloggar: Peter A och Thomas

14 kommentarer

Filed under Uncategorized

14 responses to “Förr eller senare måste även Löfven börja ge beskeden

 1. Per

  Jag tror nog han faktiskt försökte ge svar, skillnaden mot vad politiker normalt brukar göra och hur Stefan svarade skiljde sig däremot. Normalt brukar politiker låtsas som om de vet. Det gjorde inte Stefan utan han verkade vara mer pragmatiskt inställd och ha fokus på att faktiskt lösa problemen.

  Löfvens största bekymmer är nog att en hel del i Socialdemokratin inte kommer gilla lösningarna om han lyckas baxa igenom dem, däremot är han livsfarlig för ett avsomnat M som gjort en ordentlig vänstersväng inför valet 2006.

  Ökat antal jobb kan bara fås genom bättre innovationsklimat, ökad rörlighet på arbetsmarknaden, att man tar bort storbolagens fördelar gentemot mindre bolag samt åtgärder så att de som jobbar också kan spendera på annat än bilen och sitt/sina bostäder (läs: bättre fritid och mer socialt liv)

 2. Per

  Glömde: Bostadsmarknaden är prio 1, löser man inte bostadsproblemen (som är katastrofala) kommer inga åtgärder på arbetsmarknaden att fungera

 3. Jonas

  Har någon berättat för Kent Persson att det är moderaterna sitter i regering?

  Det låter på honom och andra ledande moderater som att det är socialdemokraterna som bestämmer i det här landet

  Det är moderaterna och resten av alliansen som skall ställas till svars för att arbetslösheten inte minskat de senaste sex åren. Inte Stefan Löfven som varit partiledare i några månader.

 4. Mattias

  Att Löfven byter åsikt i frågan om arbetsgivaravgiften hedrar honom. Jag menar, varför hålla fast vid en åtgärd för 16 miljarder per år som inte bidrar till jobb?

  Sen tre frågor till Kent:

  1) Varför slutar ni aldrig inom alliansen att kalla a-kassa och sjukförsäkring för bidrag? Bidrag är något man ger för att vara snäll och hjälpa, det här är försäkringar som vi gemensamt betalat in! Om du krockar med bilen, får du it bidragspengar då? Nä, precis.

  2) Vilka ska (M) regera med om (KD) åker ut riksdagen? Eller (C)? Lika relevant fråga som vilka (S) ska regera med, ett lika möjligt scenario att någon åker ut som att det blir regeringsskifte. Om inga svar kan ges kanske man ska tänka igenom det.

  3) Det heter alltid att alliansen är så enig. Varför var det då debatt i aktuellt i går om KD:s ”nya” familjepolitik? Varför kan ni inte enas och ge gemensamma svar om vapenexport? EMU? Familjepolitiken? Subventioner till kärnkraft? Försvarspolitiken? Ungdomslöner? Var ärliga och sluta mörka era meningsskiljaktigheter, det vore väl ärligare mot väljarna?

 5. lillmikke

  Kent bör ha råd med en korrekturläsare som partisekreterare.

 6. Bert

  Varför ska han ge besked?
  Det är Alliansen som är i regeringsställning , det är Alliansen
  som har makten ca: två år till.
  Jag fattar inte varför man kräver besked av Löfven när
  den politik han lägger fram i så fall inte träder i kraft.
  Det är Alliansen som ska komma med beskeden, Opositionen har bara att rätta sig efter eran politik.
  Var är eran arbetslinje.
  Är det sämre för sjuka, arbetslösa, så de som Reinfeldt säger ska stå närmare arbetsmarknaden d.v.s skickas till försörjningsstöd och tvångssättas i slavjobb.
  Är det den arbetslinjen ni företräder eller var finns arbetslinjen?

 7. Jag är – som jag skrev på Twitter tidigare – inte så säker på att väljarna kommer avkräva vare sig Stefan Löfven, Socialdemokraterna eller den rödgröna, ickeformella men reella, koalitionen några svar av vilken politik som de avser föra eller vill se som alternativ till arbetslinje, ekonomisk stabilitet, valfrihet och entrepreneurskap i den gemensamt finansierade välfärden och en skola för utbildning. Det är inte ett omöjligt scenario att väljarna bortser från bakomliggande fakta och sväljer den uppmålade bilden av att Alliansens politik urholkar välfärden och i en naiv förhoppning om att Löfvéns löften om stabil ekonomi, tryggad energiförsörjning och endast mindre skattehöjningar låter sig kombineras med den politik som (Mp) och (V) vill driva med betydligt fler anställda i offentlig sektor, infrastrukturinvesteringar, kärnkraftsutveckling, återreglering av flera marknader och minskat samarbete med övriga EU. Många klassiska socialdemokratiska väljare återvänder bara för att de har en man med industribakgrund vid rodret och både Sjöstedt och Fridolin/Romsson lockar väljare med olika typer av populistiska budskap. Hur de ska få ekvationen och deras olika politiska riktningar att gå ihop och hålla för antingen ett regeringssamarbete eller en minoritetsregering är inte jag säker på att en majoritet av väljarna funderar över. Fagra löften levererade i en sansad ton från ett förtroendeingivande ansikte med ”rätt bakgrund” kan vara väl så framgångsrikt som en genomtänkt politik.

 8. KarlJ

  Roligt att herr Kent kommit upp sig! Vill bara påminna om värnskatten!

 9. Två veckor innan valet. Det är då som alliansen brukar leverera besked till svenska folket. En lunta med nästan 50 sidor A4. Och du Kent tycker att Socialdemokraterna skall lämna besked idag och till dig.

  Du kommer ju knappast att rösta på sossarna.

 10. Kent talar alltid om vad Moderaterna har gjort!!????
  Han talar aldrig illa om sina politiska motståndare!!!???
  Dessutom ger han genomgripande förklaringar till de tillkortakommanden som M och Alliansen åstadkommit. De är inte många – men det skadar partiet att vi inte medger att allt är inte som vi önskar.
  Moderaterna och Alliansen är bra – men kan bli betydligt bättre.
  Privatisering får inte enbart handla om ideologi för väljarnas skull.
  Bättre att analysera och lova vad vi kan hålla.

 11. Men idag blev det också tydligt hur mycket ”flip-flopande” Löfven fått ägna sig åt??? Nu är det du Kent som har fått det celebra namnet ”Flipp-Flopp Kent,, Hahaha Örebros Galne Gunnar… Säger en sak och gör tvärt i mot…. Sen sitter Alliansen i Regeringsställning och ska komma med lösningar?? Så kräva sossarna på lösningar finns det ingen anledning till… Utan visa nu vad ditt stora Ego kan utföra istället!!!

 12. Ola

  Och när ska moderaterna komma med besked. Som det är nu så hamnar allt ni i högeregeringen inte kommer sams om i utredningar. Ni verkar ju så ovänner så man väntar varje dag att någon av högerns stödpartier ska hoppa av. Det är bara se på SD som inte längre är ett säkert stödparti till moderaterna längre ökar i opinionen och det lär nog Kd oxå göra om dom slutar vara ett stödparti. Och när ska vi få beskedet av moderaterna vilka dom ska bilda regering med efter valet 2014?????????

 13. Pingback: Riktning för olika partier | Lite av varje

 14. Pingback: Hårt arbete krävs för återvinna förtroendet « Under den lugna korkeken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s