Sverige klarat sig väl genom krisen

Sverige klarat sig väl genom krisen. Tack vare ansvarstagande och värnande av att ha de offentliga finanserna i balans och behålla ett handlingsutrymme i ekonomin så har Sverige klarat sig bra. Skillnaden mot andra länder är stor, när andra länder nu gör dramatiska nedskärningar i välfärden så kan vi istället göra satsningar.

Finanspolitiskarådets slutsats är att svensk ekonomi klarat sig väl under den internationella kris som började 2008 och att finanspolitiken har varit framgångsrik och väl avvägd med hänsyn tagen till de störningar som drabbat svensk ekonomi. Politiken har varit förenlig med det finanspolitiska ramverket och med långsiktigt hållbara offentliga finanser.

Det framförs kritik mot att regeringen inte satsar tillräckligt i vårbudgeten. Låt oss ändå påminna varandra om att under sommaren 2011 försämrades utsikterna för svensk ekonomi markant. Revideringen var 65 miljarder kronor mellan vårpropositionen 2011 och budgetpropositionen för 2012. Den som vill ta ansvar för de offentliga finanserna kan knappast bortse från den typen av risker och händelser. Det gäller att även fortsättningsvis i en tid av oro vara försiktig. Så tas ansvar ekonomin och välfärden.

Finanspolitiskarådet är kritiska till restaurangmomssänkningen. Det är för tidigt att döma ut den reformen. Finansdepartementets bedömning är att priserna i dag är ca 4 procent lägre än de skulle varit utan momssänkningen. Det motsvarar en dryg tredjedel av den totala momssänkningen och tre fjärdedelar av den förväntade effekt för hela året som angavs i Budgetpropositionen för 2012. Vi ser också att försäljningen ökat i branschen. Vår sammantagna bedömning är därför att restaurangmomssänkningen hittills har haft positiv inverkan och förbättrat förutsättningarna att minska ungdomsarbetslösheten.

Media dn , ab , SvD , SvD ,

Bloggar Thomas , Moberg , röda berget , Högberg

About these ads

21 kommentarer

Filed under Uncategorized

21 responses to “Sverige klarat sig väl genom krisen

 1. Pingback: Sänkt restaurangmoms – ett branschstöd « Görans tankar och bagateller

 2. Per A.

  ”Vår sammantagna bedömning är därför att restaurangmomssänkningen hittills har haft positiv inverkan och förbättrat förutsättningarna att minska ungdomsarbetslösheten.”

  Är er ‘sammantagna bedömning’ av samma kvalitet som ert tidigare påstående att återställda arbetsgivaravgifter för ungdsomar skulle utplåna 11 000 fler jobb än vad sänkningen skapade?

 3. bittergubbe

  ”när andra länder nu gör dramatiska nedskärningar i välfärden så kan vi istället göra satsningar”
  Bor bäste herr Persson i Norge eller?
  När tog vi senast del av att pensionärer nu får ett helt ägg till frukost på äldreboenden, eller att storleken på skolklasserna kan minskas pga ubyggnad av fler skolor, eller att studieresultaten ökar.
  Sverige glider ohjälpligt utför, och politikerbroilers likt Kent gasar glatt vidare i ett rosa töcken mot ravinen.

 4. moi kan du tänka dig av en borgerlig regering som skall måna om de små företagen så inför man avgifter i trafikskolebranschen, i mitt fall ca 35000 kr
  för att över huvudtaget få jobba, vilken bransch står på tur ? detta är så illa så det är inte klokt moi

 5. bittergubbe

  Verklighetens folk går omkring och tror att dom betalar 30-40% skatt när den totala skatten med arbetsgivaravgifter, moms, bränsleskatt, mm mm i själva verket är upp emot 80%, detta oavsett vilken falang som är vald att styra nationen.
  Vem med laglydiga intentioner och samvete kan skapa sig en rikedom under dessa premisser?

  Som en grafisk liknelse kan jämföras att vi jobbar från januari till september för staten, och oktober-december åt oss själva.

  Och inte skall vi gå omkring och tro att vi lägger undan åt oss själva på detta vis! nej 7000 kr netto/månad är vad vi har att se fram emot om inte systemet brakar samman totalt innan dess)

 6. Kent! Om du lyssnar på Finanspolitiskarådets samlad bedömning. Så har krogmomsen bara fyllt fickorna på Krögarna. Och frågan är har Rut givit några fler jobb?? mer än till till utländska slavarbetare….

 7. Mållgan

  Reinfeldt:

  ”Det är inte korrekt att beskriva Sverige som i ett läge med massarbetslöshet. Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet.”

  Och där har vi kärnan av Fredrik Reinfeldts politik, det är en politik endast för Moderata väljare, tillhör man inte gruppen ”etniska svenskar mitt i livet ” så är man paria i Fredrik Reinfeldts Sverige.

 8. Så Finanspolitiska rådet har fel (experter alltså),och Borg och Persson har rätt?
  Vad har man då Finanspolitiska rådet till om det har fel i sina analyser?
  Moderaterna och Sverige står still.M har uttömt alla sina krafter på sänkt krogmoms,sänkta arbetsgivaravgifter,sänkta skatter för medel och höginkomsttagare (att låginkomsttagare har fått några hundralappar i sänkt skatt har vi hört till leda av Reinfeldt).
  Alla skatt -och momssänkningar M har gjort ger ingen effekt längre på arbetsmarknaden.
  Det är dags för M att bita i det sura äpplet och medge att det krävs andra åtgärder för att få fart på Sverige!

 9. Per

  Den privata skuldsättningen har ökat enormt mycket, det kallar inte jag för att klara sig bra. Hela landet är hyperkänsligt för ränteförändringar

 10. Hej Kent.

  Jag ser att du bara fick gult ljus i faktakollen hos SvD.

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/faktakollen-gult-ljus-for-alliansen_7197648.svd

  Det måste kännas konstig för dig att plötsligt granskas du av de media som du brukar länka till ganska flitigt. Du kan inte ha missat att läsa det.

 11. Fredrik R.

  FEL RUBRIK! Etniska svenskar har klarat sig bra i krisen skall det vara och givetvis är det 14000 etniskt svenska ungdomar som hotas av sossarnas politik.

 12. Jimmy Å

  Jag håller med Freddan. Etniska svenskar är så framgångsrika att de får bereda sig på att få arbeta tills de är 75. :-)

 13. Ola

  Faktakoll: Rött ljus för Reinfeldt

  Statsminister Fredrik Reinfeldt får rött ljus av SvD:s faktakoll för sitt uttalande om ”etniska svenskar”.

 14. Ola

  Vi ser nu hur Fredrik Reinfeldt applåderas av de främlingsfientliga krafterna. Fan vet om han inte avsåg detta.

 15. Gunnar K Svensson

  @ Ola!

  Faktakollen ger ju Reinfeldt rätt i att svenskar utan invandrarbakgrund har mycket låg arbetslöshet i förhållande till gruppen med invandrarbakgrund. Detta faktum är nu mycket väl spritt genom Reinfeldts uttalande och arbetslöshetsfrågan kan plötsligt göras till invandringspolitik.

  Ett rikta uppmärksamheten mot något annat är väl ett välkänt knep från politiker och andra som hamnat i blåsväder. Det kanske lönar sig med en liten storm kring etniska svenskar om man bedömer att denna storm riktar uppmärksamheten från en besvärlig fråga.

  Att Reinfeldt gärna har invandringen som ett ess i ärmen framgår av klippet nedan

 16. bittergubbe

  Är det inte ett märkligt land vi lever i då folk upprörs över att statsministern
  påstår att etniska svenskar jobbar, men då han påstod att det etniskt svenska bara var rena barbariet då var det inga reaktioner.

 17. @bittergubbe

  Upprördheten handlar om i vilket sammanhang han säger det. Det förs ingen statistik över hur många etniska svenskar som jobbar så det han säger går inte att styrka faktamässigt.

  Det är den djupare diskussionen om att föra statistik där man delar in människor i olika etniciteter, underförstått att det är knutet egenskaper till vilken etnicitet man råkar tillhöra.

  Jag hittar ett citat där Reinfeldt säger att ursvenskt är bara barbariet.

  Så om det är det du menar att han sagt så hänger inte de två uttalanden samman.
  ——
  På skolan fick Fredrik Reinfeldt konkurrera med tv-profilerna Filip och Fredrik, som eleverna hade lättare att känna igen. Efter möte med lärare och elever konstaterade den folkvalda Fredrik att det ursvenska blott var barbari.

  – Det kan ibland vara bra att ödmjukt påminna om att väldigt mycket av det som är Sverige har skapats i utveckling, just för att vi varit öppna för att ta emot andra människor och andra erfarenheter, sade han efteråt till TT.

  http://www.dn.se/nyheter/politik/reinfeldt-det-ursvenska-ar-blott-barbari

 18. bittergubbe

  @ Essbeck
  Nej, uttalandena hänger absolut ej samman.
  Det jag reagerar över är skillnaderna på reaktionerna i massmedia och stugor.
  Oikofobin har blivit djupt rotad här i landet, ponera att en folkvald i Finland, Norge, USA etc framfört en liknande smädelse om sitt land i televisionen.
  Denne hade blivit dömd till ålning medelst hasning tills döden inträde.

  Om upprördheten nu gäller huruvida man skall föra statistik på etnicitet kontra arbetslöshet så är det väl ingen nyhet.
  Var och varannan dag trummas mantrat om ”utanförskap” särskilt då i Malmöregionen. Men enligt din tes om statistik/forskning/fakta så kanske det inte alls existerar något utanförskap bland nysvenskar där? Det går ju inte att styrka faktamässigt.

  Med ämabel salut!

 19. Per A.

  Problemet med Renfelds klumpiga uttalande är att man lätt får intrycket att han tycker att massarbetslösheten inte är massarbetslöshet ‘på riktigt’ eftersom den inte drabbar medlebleka medelålders.

  Men även om man är vänlig och väljer att inte tolka hans uttalande på det sättet, så kvarstår faktum att den arbetslöshet som inte är massarbetslöshet idag är märkbart högre än den arbetslöshet som var massarbetslöshet år 2006.
  Alltså, antingen så ljög Reinfeld 2006, eller så ljuger han nu. Och detta är den välvilliga tolkningen.

 20. @bittergubbe

  Varför tror du att utanförskapet inte går att mäta statistiskt sätt ?

  Alliansen hade kunna införa begreppet utanförskap i SCB som ett mätbart begrepp men har till dagens datum inte gjort detta.

  Politikerna vill inte definiera det så man kan föra en statistik som visar hur mycket utanförskap som finns.

  För övrigt så nämnde jag ingenting om utanförskap och naturligtvis kan du hålla på med gissningslekar när det gäller vad du tror eller vad förvänta dig att jag skall tycka.

  Då kan du ha en dialog med dig själv och gissa vad jag skulle tycka som svar.

  Varför fogar du samman uttalanden som inte hör ihop ?

 21. bittergubbe

  essbeck,
  Vi synes tala förbi varandra fullständigt, enligt mitt sätt att se det så har du tolkat mig fullständigt fel, jag säger inte att du har fel, men våra tolkningar av varandra har gått helt bort i tok.
  Jag stannar här på det att jag känner att ytterligare utlägg skulle eskalera förbistringen.

  Med ämabel salut
  Bittergubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s