Oppositionen är uppenbart mer splittrad än någonsin

Miljöpartiet verkar nu välja en egen väg i svensk politik. En väg där de innan valet inte kommer ge besked i regeringsfrågan. Det är en intressant väg om det blir så som de regionala företrädarna i om MP förespråkar. Lokalt runt om i landet samarbetar och styr alliansen tillsammans med MP. På många håll vittnas det om att det gått bra. Min egen erfarenhet är positiv från Örebro där vi styrt tillsammans.

Centralt har ju dock MP valt en annan profil. På en rad områden ligger man snarare till vänster om socialdemokraterna än att ha närmat sig alliansen. Tydligast är det på jobbområdet där MP förespråkar högre skattehöjningar än S. Lite synd är det. MP hade kunnat även i rikspolitiken varit en frisk fläkt, nu tycker jag det dessvärre inte blivit så. Jag tror att språkrören och MP centralt skulle ha mycket att vinna på att lyssna på sina lokala företrädare och att bryta sig loss från S och V i rikspolitiken.

För socialdemokraterna och dess partiledare Stefan Löfven så blir detta ytterligare ett bekymmer i trovärdigheten. Vem ska S styra med? Var finns det trovärdiga regeringsalternativet till alliansen? Är det så att S och V gemensamt kommer söka väljarnas förtroende? Det blir i så fall den största vänstersvängen i svensk politik någonsin. Är det på kraftigt höjda skatter, socialisering och ekonomisk ansvarslöshet som S och V gemensamt kommer gå till val med? Det blir en tydlig arbetslinje som ställs emot en bidragslinje.

Alliansen kommer att gemensamt söka väljarnas förtroende att få fortsätta styra Sverige. Just nu finns det bara ett trovärdigt regeringsalternativ. Oppositionen är uppenbart mer splittrad än någonsin.

Media SvD , dn , AB , AB

Bloggar Peter , Thomas ,

About these ads

16 kommentarer

Filed under Uncategorized

16 responses to “Oppositionen är uppenbart mer splittrad än någonsin

 1. T.o.m. dina försök att smutskasta de rödgröna börjar bli dåliga. Det har ju annars varit din paradgren. Vad moderaterna vill vet ingen. Men en och annan utredning är ju tillsatt i alla fall. Det känns fräscht och förtroendeingivande. Alliansen kan liknas vid en expiditionsministär. Dock finns ingen splittring. Tillsammans i enad trupp mot återvändsgränden :D

 2. Ola

  Jag måste säga att nu Kent börjar du bli barnslig. Tala nu istället om varför ni ska höja skatten med 40 miljarder..Det var bättre om du skrev om eran egen politik om ni nu har någon.

 3. Perra

  Ursäkta, men det här var bara dåligt. Skärp dig, Kent!
  Skriv om någonting istället för att pumpa ut hat i tomma luften. Annars går det som i Örebro (vilket förstås inte är mig emot).

 4. Per

  Det är väldigt bra att partierna blir mer självständiga och visar att de tänker lägga kraft bakom vad de driver. Viktigt för att demokratin skall fungera någorlunda.
  Jag tror inte väljare vill ha ”knapptryckare” i riksdagen, utan de vill att det skall vara konkurrens och debatt så det blir lite kritik mm mot olika förslag.

 5. Om de tre rödgröna partierna får egen majoritet så kommer de med största sannolikhet bilda en majoritetsregering.

  Det kommer inte bli som med alliansen där ett parti styr och ställer medans de andra få hänga med.

  Det kommer inte bli som på gamla tiden när sossarna som minoritet sitter som ensam regering med alla ministerposter.

  Varje parti måste profilera sig och om Mp säger innan valet att de inte går in och ger sitt stöd utan att få makt då skapar detta ringar på vattnet. Vänsterpartiet har en liknande position även om de aldrig står i mitten mellan blocken av den anledningen att inget borgerligt parti vill samarbeta med dem.

  På kommunnivå så samarbetar Mp med den sidan där de får mest politik för sitt mandat. Utan att titta igenom de olika kommunernas majoritetsbyggen så tror jag att de oftare samarbetar med S och V.

  Problemet med allianssidan är att ingen kan rösta på ett av de enskilda partierna i alliansen eftersom de har inget individuellt valmanifest att gå till val på.

  Sakta men säkert försvinner allianspartierna ur folks medvetande vilket är samma sak som att skada och radera ett gammalt varumärke till icke existens.

  Inget av de svaga allianspartierna kommer att kunna profilera sig inför väljarna. Om C, Fp eller Kd gör någon form av utspel i media där de slår ett slag för en viss fråga så kommer folk se det som något som är sanktionerat från alliansidan.

  Om alliansen förlorar makten 2014 så ser jag framför mig ett alliansen som går i graven och där Reinfeldt kommer avgå och lämna politiken.

 6. Det vore mycket bra om alla Partierna kunde gå till val på sin egna politik! Så kan folk rösta därefter. Och inte som nu ett stort Lögnaktig (M) parti med massa knähundar som säger Ja och Amen till allt… Och så Kent kan vi få ett svar på eran skattehöjning på 40 miljarder?? För du har väll inte fått skrivkramp på all skit du häver ur dig mot Sossarna, utan du kan ge ett SVAR!!

 7. Per A.

  Frågan är om Alliansen som vi känner den i dag är ett verkligt regeringsalternativ? Med två partier som långvarigt har hängt på 4% spärren så är risken/chansen för att Alliansen får tillräckligt med mandat för att kunna bilda regering utan direkt stöd från SD inte jättestor. Opposition eller samarbete med SD?

 8. Alliansen gjorde ett stort fel i deras samarbete. De behandlade inte varje samabarbetspartner som jämnbördiga parter. Visst, det kan låta konstigt att Moderaterna skall ge alla de andra partierna lika mycket makt i förhandlingarna mellan partierna men samtidigt får inte moderaterna igenom någon politik utan deras stöd, och nu efter senaste valet räcker inte ens det.

  Det går inte att titta på det procentuella fördelningen av röster. Sitter man i samma samarbete så gäller det att tydligt staka ut politiken men kanske också visa väljarna vilket parti som ursprungligen ligger bakom varje politisk riktning i alliansen.

  Väljarna skall kunna se att detta förslag kommer ursprungligen från M, C, Fp och Kd och de andra har gått med på att stödja förslaget. Detta har inte skett utan det blir en röra av 4 nyanser av blått där väljarna får känna efter varifrån förslagen kommer.

  Det är inte alltid så att väljarna är så upplysta att de vet vad de enskilda partierna står för. Två partier i alliansen ligger extremt risigt till och det är Centern och Krisdemokraterna som har under 4 % i återväxt hos de yngsta väljargrupperna.

  Demografiskt sätt bäddar detta för att dessa partier kommer att försvinna. De kan inte klara sig hur länge som helst med röstantal där ungefär hälften av deras röster kommer från moderata kärnväljare.

  Hur man än vänder och vrider på det så urholkar man alliansen när de små partierna förhindras att profilera sig för att de sitter fast i alliansen.

 9. Pingback: Om Mp ämnar stå på egna ben som ett tredje alternativ då kommer det med ett pris. « essbeck

 10. Pingback: Synd att MP bytte språkrör

 11. Kent!

  Det enda du förmår är uppenbarligen dina otaliga försök att smäda dina motståndare. Hur långt kommer man med en sådan total respektlöshet för sina motståndare samtidigt som du hyllar ditt eget parti utan ett uns av självkritik. I blogginlägg efter blogginlägg gör du inget annat än kastar skit på dina motståndare!! Skulle utan tvekan kategorisera dig som aningen barnslig, ja rent ut sagt psykotisk i din försök att hela tiden påtala splittring inom de rödgröna. Det finns inget rödgrönt alternativ upplysningsvis och det borde du insett sedan länge.

  Kanske du istället skulle klargöra det du försöker få Socialdemokraterna att göra med dina ständiga och meningslösa påhopp. Tala om för väljarna hur ett borgerligt regeringsalternativ skall se ut istället. Två av dina ”hangovers” varav det ena i en rad oppinionsundersökningar legat under den magiska gränsen för tillträde till parlamentet ett på väg mot. Är detta inte oroande för dig och Alliansen? Nej uppenbarligen inte, för dig tycks det bättre att prata om de rödgröna istället. Inte undra på att det gick så dåligt i kommunalvalet för dig och ditt parti på hemmaplan med ett sådant löjeväckande beteende, det inger knappast något förtroende att bete sig som du gör. Förstår att du inte har så mycket annat att göra då ingen, hitintills, politik kunnat presenteras då blir tristessen stor under dagarna. Gå och köp ett ”plockepinn” som du kan terapeutisk syssla med intill Chefen presenterar någon slags framtidspolitik.

  Björn Alvebrand.
  Respektfull socialdemokrat

 12. L-Å

  Går inte så bra för dig Kent Persson ! :=)

 13. Jendmyr

  Kent!

  Jag är borgerlig kärnväljare sedan flera decennier och är djupt besviken över att du bara häver ur dig floskler samtidigt som du kategoriskt vägrar svara på frågor från så väl mig (borgerlig) som andra (borgerliga så väl som oppositionella).

  Hela ditt upplägg och allt ditt prat om att du vill diskutera är bara nys eftersom du aldrig vågar ta en ends diskussion om något relevant.

  Jag bara väntar på att du skall förklara att alliansen slår vakt om att det finns vatten i havet så att vår sjöfart kan fungera, för ungefär så självklara är dina floskler.

  Ärligt talat, Kent, SKÄMS!

 14. Vem kratsar kastanjerna ur elden när det blir dags?
  Alliansens personalvård behöver förbättras – tänk på de små pluttpartierna.
  Vi behöver deras stöd.

 15. Jens

  Har oppositionen hävdat något annat, Kent?

 16. Ursäkta uttrycket men du snackar enbart massa skit. Detta verkar dock vara vanligt bland de ”liberala”, och vem kan döma de ”liberala” för det. Har man inget säkert system där man skapar rättvisa får man helt enkelt ta till alla knep i boken – till och med vara inkonsekvent och rent ut sagt dum i sitt argumenterande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s