Vi tar ansvar för jobben

Sedan 2006 har sysselsättningen ökat med drygt 200 000 personer. Samtidigt har antalet sjukskrivna halverats. I dag är det omkring 154 000 färre personer som uppbär sjukersättning, eller förtidspension, som det hette förut. Anledningen är att vi tack vare Alliansen har ett nytt system som gör att människors faktiska arbetsförmåga tas tillvara i högre utsträckning. Bättre rehabilitering och bättre samverkan mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen är viktiga satsningar som gett resultat.

Vi ser att utvecklingen går åt rätt håll. Däremot är vi tydliga med att det finns grupper som har svårare att få fotfäste på arbetsmarknaden. Vi har en strukturell arbetslöshet i Sverige. Unga och utrikes födda utgör omkring två tredjedelar av den samlade arbetslösheten. Brister i utbildning och avsaknaden av nätverk är en viktig förklaring. Att våga se och tala om samhällsproblem är avgörande för att rätt åtgärder nu ska komma på plats.

Alliansen har genomfört en historiskt stor satsning på utbildning. En ny skollag har införts, kunskapskraven har skärpts och lärarnas kompetens och status har stärkts. Stora satsningar genomförs även inom yrkesvux, yrkeshögskolan och högskolan.

För att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden har vi sänkt arbetsgivaravgifterna för unga, infört de jobbskapande RUT- och ROT-avdragen, halverat restaurangmomsen (en bransch där många unga får sitt första jobb) samt genomfört satsningar på nystartsjobb, instegsjobb och fler lärlingsplatser. Men trots att vi gjort mycket återstår omfattande utmaningar.

Fler och växande företag behövs för att skapa jobb åt fler. En aktiv näringslivspolitik är därför centralt. Alliansen driver en samlad politik som går ut på att det ska löna sig att arbeta och att det ska vara enkelt att starta och driva företag. Företagens administrativa kostnader är i dag lägre, skatterna och avgifterna är sänkta med nästan 50 miljarder kronor, trygghetssystemen för företagare har reformerats och ett omfattande arbete med regelförenkling har inletts. Villkoren för nyanställningar och sysselsättning har därmed förbättrats avsevärt.

Mot detta står en splittrad opposition, vars få gemensamma förslag handlar om skattehöjningar riktade mot företag, hushåll och unga. Trots ett högt tonläge från Socialdemokraterna är det tydligt att arbetslinjen återigen ska monteras ned till förmån för bidrag och utbyggda ersättningssystem. Så tar man inte ansvar för jobb och företagande runtom i Sverige.

About these ads

8 kommentarer

Filed under Uncategorized

8 responses to “Vi tar ansvar för jobben

 1. Mikael

  Hej Kent! Det är i mångt och mycket riktigt det som du skriver. Men, en faktor när det gäller arbetslösheten har du tyvärr missat, eller så vill du inte se den. Det jag talar om är att kraven på ”mångårig/flerårig” arbetslivserfarenhet skapar en extremt hög ”mur” in till den verkliga/riktiga arbetsmarknaden. Denna ”mur” gör att många ungdomar med fullständig gymnasieutbildning, men även ungdomar med universitets eller högskoleutbildning har extremt svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. För, om man ”saknar” just mångårig/flerårig arbetslivserfarenhet så är dörrarna in till arbetsmarknaden stängda och låsta. De som råkar utför det här hänvisas då som första och sista instans till socialen då AF inte kan hjälpa någon av dessa individer vidare.

 2. Halverade sjukskrivningar och minskade antal förtidspensionärer.
  Hur mår dom idag? Dom som blev avpolleterade och hamnade
  utan inkomst men med fortsatta besvär. Tänker du inte på dom?

 3. Ja du Kent en investering på 5 miljarder i Restaurangmomsen??? Gav endast 3 kronor mindre på matnotan. Och gav det fler jobb? troligen lika lite som matnotan… Det är att ta ansvar för (Ekonomin) i Sverige!! Det är ju för Faan ett skämt som endast ståuppkomiker kan komma på….

 4. Per A.

  ”Sedan 2006 har sysselsättningen ökat med drygt 200 000 personer.”
  Om man inte ägnar sig åt statistiktrixande så mäts arbetslösheten i procent av den arbetsföra befolkningen. Med det måttet så har arbetslösheten ökat med ca 2 procentenheter sedan 2006.
  Bravo.

  ”I dag är det omkring 154 000 färre personer som uppbär sjukersättning, eller förtidspension, som det hette förut. Anledningen är att vi tack vare Alliansen har ett nytt system som gör att människors faktiska arbetsförmåga tas tillvara i högre utsträckning. Bättre rehabilitering och bättre samverkan mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen är viktiga satsningar som gett resultat.”

  Man kan inte göra sjuka till friska med ett politiskt beslut om man inte är Jesus Kristus. Hur många av dessa 154 000 är faktiskt i arbete idag?
  Hur mycket bättre har rehabiliteringen blivt, om den har blivit det alls? Statistiskt säkra siffror från en icke ideologisk källa, tack.

  ”Alliansen har genomfört en historiskt stor satsning på utbildning. En ny skollag har införts, kunskapskraven har skärpts och lärarnas kompetens och status har stärkts. Stora satsningar genomförs även inom yrkesvux, yrkeshögskolan och högskolan.”

  Vuxenutbildningen hade ni nästa ihjäl i början av er första mandatperiod. Att ni är på väg tillbaka till utgångsläget är inget att skryta med.
  Övriga skolväsendet verkar närmast befinna sig i fritt fall.
  Var tredje gymnasiestudent hoppar av, lärarlegitiationen är så illa genomförd att det hade varit bättre att låta bli, och lärarnas löneutveckling och arbetsmiljö är fortfarande inte bra.

  ”För att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden har vi sänkt arbetsgivaravgifterna för unga, infört de jobbskapande RUT- och ROT-avdragen, halverat restaurangmomsen (en bransch där många unga får sitt första jobb) samt genomfört satsningar på nystartsjobb, instegsjobb och fler lärlingsplatser.”

  Ni har gjort saker?
  Bra.
  Hur vore det att utvärdera dem också?
  Många av de ovan nämnda satsningarna har dömts ut av de flesta sakkunniga bedömare som varandes både oeffektiva och dyra.

 5. Nu vet vi hur mycket sjukskrivningar och sjukersättningar har minskat, vore kul i sammanhanget och tala om hur mycket mer försörjningsstöd (tidigare socialbidrag) kommunerna pungar ut också.

 6. Fredrik

  Men seriöst? Kör ni fortfarande med det skrattretande påståendet att sysselsättningen ökat med 200000?

  Arbetslösheten har ökat, och inget annat!

 7. Ni ansåg 2006 att Sverige hade massarbetslöshet och då låg arbetslösheten på 6%.
  Idag ligger arbetslösheten på alarmerande 8% men det är enligt era definitioner inte massarbetslöshet?

  På vilket sätt är det att ta ansvar för jobben?

 8. Nej men vänta nu…..Hmmmm? Har det inte försvunnit ett inlägg i den här tråden? Det var tydligen helt okey att Attackera Juholt men att man bara slår fast det faktum att moderaternas partiledare blivit ett skämt på twitter och i såväl lokala som nationella tidningar var tydligen inte okey. Detta faktum kvarstår ju även om jag inte uttalar detsamma. Ta fajten och debattera istället Kent. Det borde väl ändå en partisekreterare klara av tycker jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s