Inför rätt till heltid i kommuner och landsting

Idag skriver jag tillsammans med Hillevi Engström och Fredrik Ahlstedt på SvD Brännpunkt om rätt till heltid.

Svensk arbetsmarknad ska präglas av öppenhet och lika möjligheter för alla att delta. Vi ser dock att kvinnor mycket oftare arbetar deltid än män. Ett arbete inom välfärdens kärna ska präglas av trygghet och delaktighet. När motstående intressen har inflytande måste vi som politiker vara tydliga med vad som är rimliga arbetsvillkor inom offentlig sektor.

Jämtin (S) och Dahlberg (S) skriver att Socialdemokraterna nu lovar att införa rätt till heltid i S-styrda kommuner. Vi välkomnar detta förtydligande i kommunpolitikens ansvar. Trots att partiet i över tio år har lovat rätt till heltid så saknar nästan 60% av de S-styrda kommunerna beslut om detta.

Kommuner och landsting som vill vara förebilder och attraktiva arbetsgivare bör erbjuda möjligheter till heltidsarbete. Moderaterna har under många år varit pådrivare av fler heltidsarbeten inom offentlig sektor. Till skillnad från vad Socialdemokraterna drivit, så tror vi inte på lagstiftning. I många moderatledda kommuner har politikerna istället visat vägen och fattat beslut om att erbjuda rätt till heltid. I Uppsala kommun ska exempelvis alla anställda erbjudas heltidstjänst.

Så sent som i oktober sade Håkan Juholt att den första proposition en nyvald S-regering lägger år 2014 är en lagstadgad rätt till heltid. Detta skulle allvarligt utmana den svenska modellen och parternas möjlighet att sätta upp ramarna för arbetsmarknaden. Vi vill att fler ska ha rätt till heltid – men det ska ske genom avtal som ger möjligheter för lokala verksamheter att bestå och utvecklas.

Alla jobb behövs och är viktiga. Varje arbetad timme är en viktig byggsten i samhällsbygget Sverige, men innebär också en ökad inkomst och trygghet. Alla som kan arbeta ska kunna göra det. I det arbetet spelar offentliga arbetsgivarna en viktig roll. Det är glädjande att Socialdemokraterna nu säger sig dela denna uppfattning. Om det ligger någon substans i detta eller om det är ytterligare ett i raden av tomma löften från socialdemokratin återstår dock att se.

Hillevi Engström, Arbetsmarknadsminister (M)

Kent Persson, Partisekreterare (M)

Fredrik Ahlstedt, Kommunstyrelsens ordförande i Uppsala (M)

About these ads

6 kommentarer

Filed under Uncategorized

6 responses to “Inför rätt till heltid i kommuner och landsting

 1. Författaren till detta tragiska stycke text måste vara Kent Persson själv. Jag bygger detta antagande på att det helt saknar substans samt att författaren ägnar mer tid åt att kasta skit på socialdemokratin än att prata om den egna politiken.
  Vad säger texten egentligen. Jo, följande: Socialdemokraterna har definierat ett problem. Trots att socialdemokraterna anser att kvinnor ska ha rätt att arbeta heltid så har inte kommuner och landsting kunnat svara upp mot detta. Då anser socialdemokraterna att det är rimligt att lagstifta för att skynda på denna utveckling.
  Moderaterna vill alltså inte ta det ansvaret. Moderaterna vill fortsätta framstå som att man hävdar rätten till heltid utan att för den skull ta ansvaret för detta.
  Jag tackar för det beskedet till svenska folket :D

 2. Ola

  Håller med Anders helt..Bra oxå att Kent avslöjar sig nu hur Moderaterna tänker. Och vad jag tänkte på är att Alliansen vill tvinga kommunerna att låta den privata marknaden ta över vården av dom gamla men dom vill inte tvinga kommunerna ha enbart heltidstjänster. Så det syns att moderaterna är nog inget arbetarparti.

 3. Fredrik

  Haha, det här får mig att tänka på när en reporter frågade Håkan Juholt om vad moderaterna kommer säga om deras skuggbudget. Då svarade han ungefär: ”Jag vet inte, Anders Borg kommer antingen förklara att S skuggbudget är det största hotet mot svensk ekonomi eller så kommer han hävda att moderaterna redan jobbar på liknande förslag.”

  Och så kommer detta debattinlägg direkt efter att den moderate finansministern Anders Borg sagt till Sveriges Radio att förslaget skulle slå mycket hårt mot unga och jobben i kommunerna.

  ”Nya” moderaterna börjar bli en parodi på sig själva…

 4. Linus Gränsmark

  Från klarhet till klarhet! Karbonpolitik där man slänger orginalet över axeln och behåller den sladdriga kopian.

 5. Är själv sjuksköterska och innan jag jobbade natt så jobbade jag 100% dagtid dvs jag var alltid på jobbet. det är så det ser ut i verkligheten. För ingen direkt jättepåverkan på lönen. Jobbar man inom landsting och kommun 100% så jobbar man jämt. jag rekommenderar alla politiker att gå ut och ”prya” innan dom uttalar sig. Om alla fick 100 % skulle det också innebära mindre personalomsättning pga att det på fyra 80 procentare kan gå ytterligare en 80 procentare. Om ni förstår vad jag menar.

  det som behövs är HÖGRE LÖNER inom vård, kommun och landsting, för att skapa attraktiva arbetsplatser med FLER PERSONAL med tillräcklig tid för återhämtning mellan arbetsperioderna. Det finns inga timvikarier som kan täcka. det handlar om patientsäkerheten i första hand.

  Hälsning från en där ute i verkligheten

 6. Hej palebird,

  Jag har varit ute i både sjukvården och äldreomsorgen. Där har jag träffat personal. En av synpunkterna som kommit fram är rätt till heltid, givetvis har även andra frågor diskuterats med mig. Det är viktigt att göra yrken i välfärden attraktiva genom att ha bra arbetsvillkor. På så sätt kan välfärden förbättras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s