Väljarna vill ha besked om vem som ska styra med vem

Väljarna vill ha besked om vem som ska styra med vem. Det är rimligt att ge väljarna besked om vem man vill styra med och med vilken politik. Vi ger besked medan oppositionen inte gör det. Alliansen kommer att gemensamt söka väljarnas förtroende att få fortsätta styra och utveckla Sverige. Just nu finns det bara ett trovärdigt regeringsalternativ. Oppositionen är uppenbart mer splittrad än någonsin. För socialdemokraterna och dess partiledare Stefan Löfven så blir detta ytterligare ett bekymmer i trovärdigheten. För vem ska S styra med? S har ju snarare gett beskedet att de ska gå till val själva, tvärtemot vad väljarna önskar och efterlyser.

Alliansen har lotsat vårt land genom den största globala ekonomiska krisen sedan 30-talet. Idag finns det inget samlat politiskt alternativ till alliansregeringen.
För två år sedan presenterade de rödgröna sitt politiska program inför valet 2010. Gensvaret från väljarkåren var svagt. Alliansen fick ökat väljarstöd i valet och de rödgröna gick bakåt. Nu finns inte det rödgröna alternativet längre. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har i sina respektive ekonomiska vårmotioner klart visat att man drar åt helt olika håll.

Det påstås ibland att MP är ett mittenparti, ett parti som skulle vara en tredje väg i svensk politik. Kanske var det så en gång i tiden och lokalt runt om i landet har det visats sig att MP och Alliansen kunnat regera ihop. Men i rikspolitiken är MP ett vänsterparti. På en rad områden ligger man faktiskt till vänster om socialdemokraterna och har inte närmat sig alliansen. Tydligast är det på jobbområdet där MP förespråkar högre skattehöjningar än S. Miljöpartiets höjda skatter skulle slå hårt mot både jobb och välfärd, inte minst på landsbygden. Med Miljöpartiets politik skulle det bli rejält mycket dyrare för vanligt folk att tanka bilen eller betala flygbiljetterna på semestern. MP är och förblir ett vänsterparti.

Socialdemokraterna presenterar just nu mycket få egna politiska förslag. S har ändrat retorik med sin nya ledning, men står inte för något reellt politiskt nytänkande. Retoriken består till stor del av ordridåer där fördubblade arbetsgivaravgifter för unga kallas att vara sparsam med skattebetalarnas pengar. Bland de förslag som finns märks kraftiga skattehöjningar på arbete som föreslås för att finansiera stora bidragshöjningar. Dessutom återanvänds förslag från den gamla S-politiken eller reformer som Alliansregeringen redan genomfört eller är på gång med. Socialdemokraterna är idag ett omodernt parti som blickar bakåt och blir därmed stillastående.

Lägg där till att Vänsterpartiet lägger största kraften vid att höja skatter för företag och vanligt folk som arbetar. Sammanlagt innebär Vänsterpartiets förslag höjda skatter med över 76 miljarder kronor. De populära ROT- och RUT-avdragen ska enligt Vänsterpartiet slopas, trots att de skapar arbetstillfällen och gör tidigare svarta jobb vita. Vänsterpartiets ledning har gjort klart att de inte kommer att agera stödparti åt en socialdemokratisk regering och har dessutom ställt ultimativa krav för att ingå i en sådan.

Sammantaget visar detta att det idag saknas ett regeringsalternativ till Alliansen. Säkert kommer opinionen svänga fram och tillbaka fram till valet 2014. Men väljarna anser att regeringsfrågan är viktig. Väljarna kommer inte vilja köpa grisen i säcken. När alliansen är tydlig på att vi kommer fortsätta samarbete och att vi gemensamt kommer söka väljarnas förtroende för att bilda majoritetsregering är den rödgröna oppositionens besked att de är mer splittrade än någonsin.

Media dn , dn , ab

Bloggar Thomas , Peter ,

About these ads

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s