Kvinnofridsbrott kan aldrig tolereras

Att det 2012 blir debatt om att man är emot kvinnofridsbrott och vill skärpa arbetet mot våldet som drabbar kvinnor bekymrar mig. Ibland hävdas det att Sverige är världens mest jämställda land. Så kanske det är, jag vet inte. Men det innebär inte att det saknas utmaningar. Fortfarande i Sverige så behandlas inte kvinnan på samma sätt som mannen. Vi har stora samhällsproblem som vi ibland inte gör allt vad vi kan för att lösa. Våldet mot kvinnor är en sådan sak. Det spelar ingen roll vilken bakgrund eller ursprung kvinnan har, våldet mot henne ska fördömas. Det spelar heller ingen roll vilken bakgrund eller ursprung mannen har, våldet ska bestraffas. Jag blir dock djupt oroad när svenska män hämtar hem kvinnor från andra länder för att utnyttja och misshandla dem.

Våldet mot kvinnor är ett fortfarande ett stort problem. Det är ett stort samhällsproblem som sker varje dag men som ofta döljs och inte syns utåt. Det är våldet och de sexuella övergrepp som sker i de nära relationerna innanför hemmets fyra väggar. Det är skrämmande att det oftast är just en man som känner kvinnan som utsätter henne för misshandel och sexuella övergrepp. Det kan vara hennes man, sambo eller nära vän. För mig är det helt obegripligt hur man kan välja att bruka våld mot någon man påstår sig älska och jag tycker det är angeläget att vi alla står upp mot detta. Men det räcker inte att bara ställa upp i upprop utan det är viktigt att gå från ord till handling. Det handlar om att man själv är ett gott föredöme för sina barn, sina vänner och samhället. Det handlar också om att som medmänniska se de utsatta kvinnorna och barnen som lever med våldet varje dag samt att säga ifrån när man upptäcker att någon far illa.

Vi kan aldrig acceptera att våldet och rädslan får vinna. Samhällets måste fungera för de kvinnor och barn som är utsatta och vi måste satsa på att stärka arbetet inom olika områden för att stoppa våldet och övergreppen.

Ett sätt är att stärka de frivilliga krafterna och organisationerna som stöttar de utsatta kvinnorna. Det handlar bland annat om att stötta och hjälpa dem igenom hela den process som måste gås igenom i allt från polisförhör, sjukvårdsbesök, kontakt med advokat och att orka igenom den rättsliga processen. Samhällets stöd måste finnas till för dem som behöver stödet allra mest.

Jag tror också att sjukvården skulle kunna förbättra mottagande av dessa utsatta kvinnor ytterligare. På vissa sjukhus har en speciell mottagning inrättats för kvinnor som utsatts för kvinnofridsbrott. Allt för att stärka arbetet, höja kvaliteten, förbättra bemötandet och öka tryggheten. Förmodligen skulle fler sjukhus kunna göra detta.

Förmodligen finna det mer att göra inom rättssystemet. Hur kan polisen få bättre möjligheter att klara dessa brott och hur kan rättstryggheten förstärkas. Mycket har gjorts och blivit bättre, men ännu återstår mycket kvar att göra.

Till sist handlar det om att stå upp för det som är rätt. Det handlar om att stå upp emot kvinnofridsbrott och att våga opinionsbilda och föra fram konkreta förslag. Jag gör det gärna, jag hoppas att fler män väljer att göra det. Kvinnofridsbrott kan aldrig tolereras.

Media ab , SvD , exp , SvD , dn

Blogg SvD

About these ads

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s