Nyhetsbrev: Reflektioner från valrörelsen i USA

Det händer mycket i svensk politik just nu. Nästa vecka öppnar riksdagen och i anslutning till det presenterar Alliansregeringen budgetpropositionen för 2013. Redan nu står det klart att reformutrymmet möjliggör flera viktiga investeringar för framtiden. Det handlar bland annat om satsningar på infrastruktur, forskning och innovation samt ytterligare insatser för att stärka unga människors möjligheter till arbete.

Som ni vet är den politiska aktiviteten mycket hög även i USA där demokrater och republikaner just avslutat sina partikonvent. Konventen markerar starten för den verkliga valkampanjen. Barack Obama och Mitt Romney har redan kampanjat i över ett år, men det är nu det drar igång på allvar.

Mycket tyder på att presidentvalet i november blir jämnt. President Obama har inte levt upp till sina löften. Arbetslösheten är fortfarande för hög och ekonomin har inte hämtat sig i den utsträckning man önskat. Tonläget är högt från båda sidor och på många sätt är det ett mer polariserat val än på mycket länge.

Jag valde själv att resa till demokraternas konvent i Charlotte, North Carolina, som ägde rum förra veckan. Att på plats följa demokraternas konvent var intressant på flera sätt. Det finns mycket vi kan lära, inte minst när det gäller förmågan att engagera och entusiasmera människor.

Vi är ett parti som förändrat och förnyat oss mycket under de senaste 10 åren. I dag står Obama och demokraterna Nya Moderaterna nära i många viktiga politiska frågor. Jag tänker särskilt på skattelättnader för låg- och medelinkomsttagare som gör det mer lönsamt att arbeta. Vi känner även igen oss i Obamas syn på hur ett samhälle bäst hålls ihop – genom en gemensamt finansierad välfärd som omfattar alla.

Samtidigt är det oroande att varken demokrater eller republikaner verkar ha svar på hur man ska få ordning och reda på statsfinanserna. USA:s ekonomiska underskott är enormt och växer fortsatt. Det är också besvärande att båda sidor förespråkar en protektionistisk politik. Att stå upp för frihandel är det bästa sättet att skapa demokratisk och ekonomisk utveckling globalt.

Däremot är det tydligt att demokraterna är mycket skickliga på att skapa positiv energi och att engagera människor. Både genom samtal och direktkontakt med väljarna men också i sociala medier. Här har vi mycket att lära. Dessvärre har man lagt allt större fokus på negativa kampanjer i stället för på politiska sakfrågor. Det är något som Nya Moderaterna tydligt tar avstånd ifrån. Det är innehållet i politiken vi ska gå till val på.

2014 är det Sverige som befinner sig i en valrörelse. Jag är övertygad om att valet här hemma, liksom det i USA, kommer att avgöras i mötet mellan politiker och väljare, människa till människa. Inför 2014 ska vi därför fortsätta att söka nya möjligheter till dialog och personliga möten, lyssna och låta människors kunskap och erfarenheter påverka politiken.

About these ads

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s