Malmö behöver maktskifte!

I dag besöker vi Malmö som ett första stopp på vår resa genom landet. Malmö är en stad med många ansikten. Ett av dem visar hopp och framtidstro. Öresundsbron, en växande högskola, Citytunneln och Turning Torso visar på en framåtanda och ett nytänk som inspirerar. Och nästa år fylls staden av schlagerentusiaster när Eurovision tar plats i Malmö arena.

Ett annat lika verkligt ansikte är dock arbetslösheten och utanförskap. Alltför många unga Malmöbor har glömts bort av kommunens styrande vänstermajoritet. Varför har till exempel Malmös styrande inte reagerat kraftigare på skolinspektionens varningar: ”de låga kunskapsresultaten och skillnaderna mellan skolornas resultat är väl kända, men ingen tydlig analys med åtföljande förbättringsåtgärder har genomförts på kommunnivå”. Malmös elever, med störst behov av en tydlig politisk vision, är de som har drabbats värst av Ilmar Reepalus brist på densamma.

En annan utmaning som Malmö delar med övriga Sverige är att bekämpa ungdomsarbetslösheten. Det sammanräknade antalet arbetslösa ungdomar i Malmö, 18-24 år inskrivna hos Arbetsförmedlingen, uppgick till 24,2 % av arbetskraften.

Vi ser att det behövs ett maktskifte i Malmö och vi vet att vägen framåt handlar om kunskap, arbete och ansvar. Regeringen föreslår ett ungdomspaket om totalt 8,1 miljarder kronor under åren 2013-2016 för att minska ungdomsarbetslösheten. Det handlar om stora satsningar på lärlingsutbildningar och de gymnasiala yrkesutbildningarna samt fler utbildningsplatser inom yrkes- och lärlingsvux.

Bilden av Malmö som en stad där gängkriminalitet styr måste brytas. Vägen framåt är bättre integration och ett stärkt rättsväsende. För att bryta utanförskap föreslår regeringen 200 miljoner kronor 2013-2014 i prestationsbaserat bidrag för att hjälpa kommunerna i deras arbete. I Malmö kommer stimulansmedel att gå till Herrgården och Södra Sofielund. Regeringen rekordsatsar också på rättsväsendet. Idag finns det 20 000 poliser i Sverige. Nu satsar vi 1,5 extra miljarder till polisen, åklagarna, domstolarna och kriminalvården. Fler ska känna sig trygga på våra gator.

Ambitionen delar vi med många goda krafter i Malmö. Ett av dem, Plattform Malmö, som vi besöker i dag. Vi ser också fram emot att träffa våra allianskollegor. De vill omvandla staden till den mest företagsvänliga i norra Europa, den ledande evenemangsstaden i Sverige och den modigaste kulturstaden i Öresundsregionen.

Vi och våra allianskollegor ser att det behövs ett maktskifte i Malmö och vi vet att vägen framåt handlar om kunskap, arbete och ansvar. Tillsammans ska vi skapa ett starkt och hållbart Malmö.

Kent Persson (M)
Nina Larsson (FP)
Michael Arthursson (C)
Acko Ankarberg Johansson (KD)

About these ads

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s